QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Domažlická nemocnice otevře transfuzní pracoviště. Chce přilákat mladé dárce

31.01.2023 17:08

Na jaře dojde k zprovoznění stálé odběrové místo přímo v Domažlické nemocnici. Odběry krve bude provádět každé úterý dopoledne. Už jsou připraveny prostory i vybavení jako odběrová křesla či váhy.

Transfuzni stanice Domažlice_NPK

V současnosti mohou obyvatelé Domažlicka darovat pravidelně krev na transfuzní stanici v Klatovech. Ve spolupráci s Českým červeným křížem jsou pak zajištěny odběry ve frekvenci jednoho až tří měsíců takzvaným výjezdovým způsobem, který bude i nadále zachován.

Kdo se může být dárcem krve?

Aby se stal dárcem krve, stačí, aby zájemce přišel v odběrové dny na jakékoli odběrové místo (dle odběrových časů pro prvodárce). Tam vyplní formulář, projde vstupním lékařským vyšetřením a pokud je vše v pořádku, může okamžitě darovat. 

Při každém odběru se daruje zhruba 450 ml krve. Darovat krev lze s odstupem tří měsíců. Tedy až čtyřikrát, nejvýše pětkrát do roka.

Dárcovství je především věcí cti a společenské odpovědnosti. Nabízí ale i další benefity. Kromě placeného volna v práci v den odběru si lze za každý odběr i snížit základ daně z příjmů o 3000 Kč.

Nové odběrové místo nabídne vysoký komfort a pohodlí a navýší se jím kapacity odběrů v regionu.

Očekává se, že stálé místo a provozní doba přilákají i nové dárce a omladí se dárcovská základna. „Doufáme, že stálé odběrové místo, které doplní již zaběhnuté výjezdové odběry, osloví přímo v Domažlicích nové zájemce o bezplatné dárcovství krve. Ideálně z řad mladých lidí a střední generace, protože bez přílivu nových dárců by v budoucnu čelily transfuzní stanice a to nejen v našem kraji velkým těžkostem,“ doufá v souvislosti s novinkou Jana Hořeňovská, ředitelka Oblastního spolku Českého červeného kříže v Domažlicích.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24