QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Důchodová reforma nahraje soukromým penzijním fondům

29.11.2010 10:09

Vláda odsouhlasila důchodovou reformu, která by měla přihrát do soukromých penzijních fondů 5% odvodů, které jdou v současnosti do státní kasy. Podle ní bychom měli tak být lépe zabezpečeni na stáří.

Ministerstvo práce a sociálních věcí už má jasno o tom, jak naloží s financemi, které jdou nyní jen do státní kasy, která se pak musí starat o důchody. Přehraje část peněz na soukromé fondy a ty by měly zajistit peníze na stáří.

Dosud šlo z naší hrubé mzdy zhruba 28% na odvodech do státní kasy. Nyní vláda v nové důchodové reformě navrhla, aby část těchto odvodů šla do soukromých penzijních fondů. Ty tak vydělají opravdu velké peníze.

Od počátku platnosti reformy půjdou do soukromých penzijních fondů jen 3% z odvodů, po pěti letech to pak bude 5%. Výplata ze soukromého penzijního fondu bude ale možná až v důchodovém věku, tedy nejdříve v 65 letech. Povinnost spořit do soukromého fondu budou mít všichni pracující do 40 let věku. Ti ostatní dle uvážení.

Zaručí nám ale vláda to, že soukromý fond, kam budeme léta cpát svoje peníze, nebude vytunelován a my tak nepřijdeme na stará kolena o všechno? Když už k tunelu dojde, postará se vláda o jeho vyšetření?

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24