QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

25.04.2024 11:29

Dušičkový víkend: Lidé míří na hřbitov vzpomínat na své blízké

30.10.2021 13:11

Dušičky sice tento rok připadají na úterý 2. listopadu, spousta lidí ale využije volného víkendu a na své blízké zavzpomíná právě v tyto dny. Nápor lidí hlásí také květinářství.

MP hřbitovy

Na svátek Památky zesnulých se očekává tradičně nápor na hřbitovech, ale také v květinářství. To potvrzuje i jedna z prodavaček. "Lidé plánují jít zavzpomínat na své blízké na hřbitov už tento víkend, nakupují jak věnce, tak také ozdobné koše. Zájem je hlavně o sušiny, vzpomínkové předměty s čerstvými květinami do prodeje moc nejdou. Lidé se bojí, že čestvé květiny nezvládnou změny počasí," uvedla floristka z Plzně.

Správa hřbitovů a krematoria v Plzni oznámila, že v úterý 2. listopadu bude mít Evidence hrobů, Pohřební služba a Výdejna uren na Ústředním hřbitově v Plzni mimořádně otevřeno od 7 do 11 hodin a od 12 do 15 hodin. "V souvislosti s nebezpečím šíření koronaviru žádáme o zvýšenou pozornost k jakýmkoliv příznakům nachlazení. V případě, že tyto příznaky pociťujete, postupujte prosím ohleduplně vůči ostatním a zvažte nezbytnost návštěvy tohoto zařízení," uvedla Správa hřbitovů a krematoria.

Biskup Tomáš Holub zve všechny, kteří ztratili blízkého člověka, aby za něj zapálili svíčku a zavzpomínali. Jména vašich blízkých zemřelých a vaše prosby napsané na papírku biskup Tomáš předá trapistům z kláštera v Novém Dvoře, kteří se za tyto lidi budou každý den modlit. Své prosby a jména vašich blízkých zemřelých můžete vhodit také do truhly, která je umístěna u plzeňského Andělíčka na boku katedrály. Pokud nejste z Plzně nebo se k Andělíčkovi nedostanete, můžete napsat jména blízkých a vaše prosby i prostřednictvím on-line formuláře.

Foto: MP Plzeň

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24