QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Dvaačtyřicetiletému cyklistovi zachránila na Šumavě přilba život

22.06.2014 10:00

Dvaačtyřicetiletý muž si naplánoval cyklovýlet v délce 70 kilometrů přes celou Šumavu. Poté, co v sobotu 21. června odpoledne nezvládl zatáčku u Borových Lad, se velmi těžce zranil.

logo Horská služba ČR

Dvaačtyřicetiletý muž se v sobotu 21. června poté, co nezvládl na Šumavě u Borových lad zatáčku, velmi těžce zranil. Život mu zachránila cyklistická helma.

"Pán měl skutečně smůlu. Poté, co se mu kolo v zatáčce vymklo z rukou, vylétl na louku. Na té je jeden jediný strom, a do něj cyklista v letu narazil hlavou. Ještě že měl přilbu, ta praskla, ale jednoznačně mu zachránila život," popsal okolnosti nehody Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava.

Na místě zasahovala rychlá zdravotnická služba a k muži vyletěl také vrtulník letecké záchranné služby. K nehodě také okamžitě po ohlášení vyrazili tři záchranáři horské služby, kteří byli na místě ještě před příjezdem sanitky a ihned začali s ošetřením zraněného.

Muž se mezitím probral z bezvědomí a kromě toho byl bez jakýchkoliv viditelných poranění. Poskytli mu tedy krční límec, zafixovali do vakuové matrace a čekali na vrtulník letecké záchranné služby, který dosedl přímo k nim na louku. Jeho posádka pak muže převezla s podezřením na poranění hlavy a páteře k dalšímu ošetření na traumacentrum nemocnice.

"Šumava přitahuje v letních měsících velké množství cykloturistů. Ne každý z nich si ale uvědomuje, že zdánlivě mírné pohoří může mít zrádné a nebezpečné stezky. Opět tedy musím všechny na horských kolech varovat, aby nepřeceňovali své síly a nepodceňovaly šumavské kopce," důrazně upozornil Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24