Fíky obsahovaly toxickou látku, inspekce je zakázala prodávat - FOTKY

17.05.2018 7:59

Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila další nebezpečné potraviny v prodejní síti. Tentokrát jde o fíky původem z Řecka, které obsahovaly aflatoxiny.

Fiky IBK_01_postcard
Fiky IBK_01_postcardFiky IBK_02Fiky IBK_01

Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila stáhnout z trhu "Fíky natural" v balení 500 gramů s datem minimální trvanlivosti do konce letošního roku.

Konkrétně se jednalo o šarži L17001. Výrobcem je zlínská společnost Zdraví z přírody s.r.o., fíky jsou ovšem původem z Řecka.

"Laboratorní rozbor SZPI v potravině potvrdil přítomnost aflatoxinů (celková suma) v koncentraci 36,4 μg/kg (mikrogramů na kilogram), přičemž zákonem stanovený limit je 10 μg/kg a přítomnost aflatoxinů sk. B1 v koncentraci 32,9 μg/kg, přičemž zákonem stanovený limit je 6 μg/kg," informoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Celkem šlo o 420 kilogramů. Dovozce IBK Trade s.r.o. ovšem dovezl do republiky šarži o celkové velikosti 12 tun, kterou následně dodal dalším odběratelům.

"Vzhledem k uvedeným skutečnostem nařídili inspektoři SZPI neprodlené stažení z tržní sítě i všech dalších šarží kontaminovaných potravin pocházejících z předmětné dodávky fíků. Aflatoxiny vznikají jako produkt metabolismu plísní a mají negativní účinky na lidské zdraví," dodává mluvčí inspekce.

SZPI zahájí s kontrolovanými osobami správní řízení o uložení pokuty.

FOTO: SZPI

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24