QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Gigafactory v Líních: Souvislost mezi Amerikou a Evropou neexistuje, říká Škoda Auto

08.03.2023 15:49

Dceřiná společnost Volkswagenu Škoda Auto reaguje na informace z listu Financial Times týkající se vybudování továrny na baterie v České republice. Podle vyjádření společnosti Škoda Auto je letiště Líně na Plzeňsku stále ve hře pro vybudování gigafactory.

 

Letiště Líně_Den otevřených hangárů_0223_QAP (21)

Podle listu Financial Times pozastavil Volkswagen plány na výrobu baterií ve východní Evropě. Jednání o výstavbě gigafactory ale dle zástupců Škoda Auto pokračují.

Koncern Volkswagen prověřuje pro stavbu svých gigafactory různé lokality v různých světových regionech. „Tyto rozhodovací procesy jsou na sobě nezávislé. Neexistuje žádná souvislost mezi rozhodnutím o umístění gigafactory v Severní Americe a rozhodnutím o umístění v Evropě. Zároveň nelze mluvit o upřednostnění Severní Ameriky před Evropou. Ideální výrobní proces s ohledem na životní prostředí předpokládá synergické seskupení výroby elektromobilů a bateriových článků, zejména s přihlédnutím k počtu závodů na výrobu automobilů ve východní Evropě,“ uvedla v prohlášení Škoda Auto, která je součástí skupiny VW.

Skupina Volkswagen je dle všeho i nadále odhodlána vybudovat v Evropě továrny na výrobu článků. „EU připravuje v rámci programu Green Deal nová opatření. Skupina Volkswagen je i nadále odhodlána vybudovat v Evropě do roku 2030 továrny na výrobu článků o kapacitě přibližně 240 GWh, potřebuje však správné rámcové podmínky a chce zohlednit konečný rámec legislativy EU jako základ pro rozhodnutí o umístění výroby v Evropě. Zda by tyto podpůrné balíčky v rámci programu Green Deal mohly společnosti Volkswagen nabídnout lepší investiční pobídky v Evropě a v České republice, se teprve uvidí,“ zmiňuje v dnešním prohlášení Škoda Auto.

„Česká republika má mezi kandidátskými zeměmi vynikající pozici pro získání gigafactory. Nyní však musíme počkat, co přinese tzv. nová Zelená dohoda. Koncern ji musí vyhodnotit i z hlediska dotací a investičních pobídek," uvedl CEO ŠKODA AUTO Klaus Zellmer.

Žádné rozhodnutí zatím nepadlo, proces vyhodnocování pokračuje. Dle Škody Auto bude před investováním miliard eur koncern Volkswagen znovu pečlivě posuzovat plány pro jednotlivé regiony. „Není potřeba učinit rozhodnutí okamžitě, protože doposud učiněné kroky zaručují pokrytí dodávek baterií do roku 2028,“ uvádí Škoda Auto s tím, že jednání s českou vládou se úspěšně posouvají. „Se všemi zúčastněnými stranami nadále probíhají konstruktivní diskuze nad detaily projektu,“ informuje v prohlášení Škoda Auto.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24