QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hasiči i policisté se připravují na silvestrovskou noc, počítejte s kontrolami

30.12.2020 8:08

V období přechodu roku vznikají požáry častěji než v období Vánoc. Různé dělobuchy, světlice a další pyrotechnické „radůstky“ zaměstnávají hasiče nebo i další záchranné a následně také úklidové služby.

Plzeň 2

Počet požárů způsobených zábavní pyrotechnikou v posledních letech výrazně vzrostl a způsobené škody se pohybují v řádech milionů korun. Nejčastěji hoří trávní porosty, kontejnery s odpady, okrasné keře nebo věci na balkonech. V poslední době dochází i k zapálení odstavených aut a objevují se i případy vyhořelých bytů, do kterých vlétly zapálené světlice. 

Loni během Silvestra a Nového roku vyjížděli hasiči k 378 požárům, což je o 108 více, než tomu bylo předcházející rok a o 149 než předloni. "Příčiny požárů jsou většinou dobře známy, lidská neopatrnost a nedbalost, nesprávná manipulace se zábavní pyrotechnikou a nedodržování bezpečnostních doporučení. V mnoha případech je na vině i nadměrná konzumace alkoholu, která způsobuje, že lidé přestávají být dostatečně ostražití," uvedla Nicole Studená, tisková mluvčí generálního ředitelství HZS ČR.

Městský úřad v Dobřanech už informoval občany o kontrolách pořádku a bezpečnosti ve městě. "Na přelomu roku budou na dodržování vládních nařízení a pořádek ve městě a nejbližším okolí dohlížet hlídky Městské policie Plzeň ve spolupráci s Policí ČR. Věříme v bezproblémový průběh konce roku a přivítání roku nového a přejeme občanům klidné prožití tohoto období," uvedl tajemník MěÚ Dobřany Petr Brandl.

Foto: Pavel Němeček

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24