QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hasiči zachraňovali paraglidistu ze stožáru vysokého napětí - FOTKY

29.06.2016 13:03

Dramatickou záchranu paraglidisty v bezvědomí si naštěstí hasiči spolu s techniky ČEZ jen nacvičovali. Nicméně obdobných případů řeší energetici i záchranáři celkem dost.

ViewImage.aspx
1IMG_1439IMG_1436IMG_7403IMG_1468IMG_7409IMG_7443IMG_7480ViewImage.aspx

Poměrně netradiční cvičení probíhalo v lokalitě Starý Dvůr nedaleko Koutu na Šumavě na Domažlicku. Do speciálního nácviku se zapojili jak hasiči, tak provozní technici ČEZ Distribuční služby.

"V praxi jsme se již setkali i s případy, kdy na vedení vysokého napětí vylezly osoby, které chtěly např. vyhrát sázku, poškodit vedení nebo v horším případě skoncovat se životem. Proto jsou podobná školení přínosem pro obě strany,“ říká specialista bezpečnosti práce z ČEZ Distribuční služby Karel Fiala.

Ještě před spuštěním záchranných manévrů nechyběl rozbor taktického postupu a dodržení bezpečnosti. Téma bylo jasné: záchrana paraglidisty ze stožáru. "Ve cvičné situaci uvízl na stožáru VVN paraglaidista a zůstal v bezvědomí viset v příhradové konstrukci. Této role se zhostil jeden z techniků z ČEZ Distribuční služby. Hasiči ho v nosítkách spustili na zem a poskytli první pomoc. Použili k tomu dynamické lano na postupové jištění, nízkoprůtažné lano na záchranu a jištění zachraňovaného, vakuová nosítka a záchranná nosítka SKED s páteřní dlahou," popsala mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Krom jiného ukázali technici hasičům během cvičení, jak bezpečně zkratovat vedení velmi vysokého napětí a podělili se s nimi o své poznatky a praktické zkušenosti.

"Cvičení si kladlo za cíl nacvičit postupové jištění při výstupu na stožáru VVN, záchranu osoby z výšky a poskytnutí první pomoci. Kromě toho jsme se pod dohledem odborníků seznámili se stožáry VVN a odnesli si cenné poznatky a informace pro případné zásahy s obdobnou tématikou,“ říká Jaroslav Hrdlička, velitel stanice HZS Domažlice.

FOTO: HZSPK

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24