Hrad Švihov bude mít po letech vlastní zvon. Odlévat se bude na nádvoří - FOTKY

30.03.2016 13:31

V současné době už je hotový voskový odlitek a také reliéf i nápisy na budoucí zvon, který bude po letech opět viset v kapli hradu. Sbírka na financování projektu stále běží.

zvon-00-vezicka-foto_postcard
zvon-00-vezicka-foto_postcardzvon-cely-modelzvon-00-vezicka-fotozvon-relief

Vodní hrad Švihov na Klatovsku bude mít další poměrně zásadní novinku. Kromě znovuotevřené a zrekonstruované hradní věže bude mít také svůj vlastní zvon. Díky sbírce už se podařila vybrat zhruba čtvrtina z celkových nákladů. Slavnostní odlévání zvonu proběhne přímo na nádvoří hradu.  

Myšlenka nového zvonu pro hradní kapli vznikla před lety, kdy se kaple opravovala a byly v ní nalezeny staré dokumenty. Postupně nápad zrál tak dlouho, až se v lońském roce začal měnit skutečně v realitu. Vznikla dokonce sbírka, kam mohou dobrovolní dárci přispívat. I když do sbírky může každý přispět jakoukoliv částkou, ti, co přispějí minimálně dvěma tisíci, budou míst své jméno na závěsu zvonu.

"V současné době máme vybráno zhruba 30 tisíc. Celkově se náklady na zvon včetně instalace budou pohybovat okolo 120 tisíc, takže vybráno máme zhruba čtvrtinu. Předpokládám, že sbírka poběží až do června, kdy bude probíhat samotné dolití zvonu," říká kastelán hradu Lukáš Bojčuk.

Už nadcházející sobotu 2. dubna by mohl do sbírky přispět i benefiční koncert plzeňského pěveckého sboru Canticorum v hradním špýcharu. Více zde.

zvon-relief

Projekt postupuje podle plánů. Odlitý je voskový zvon a připravený je i reliéf...

Už na začátku března vznikl voskový model zvonu. Na konci měsíce pak spatřil světlo světa i hlavní reliéf zvonu, který je věnován Korunovaci Panny Marie, stejně jako hradní kaple. 

Samotné odlévání zvonu bude probíhat přímo na nádvoří hradu 10. června u příležitosti Noci kostelů. V rámci tradiční akce bude navíc zpřístupněná i kaple při svíčkách. Samotné svěcení zvonu a zejména pak jeho "premiéra" v podobě prvního zvonění se plánuje na 14. srpna.

FOTO: Vodní hrad Švihov

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24