QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Inspekce kontrolovala Zlaté věnečky Opavia

09.09.2017 14:19

Inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce kontrolovali v minulých dnech Zlaté věnečky žloutkové Opavia. Analýza SZPI nepotvrdila nadlimitní přítomnost fipronilu.

2

"Toxikologický rozbor potraviny - Opavia Zlaté věnečky žloutkové, prodávající: Mondelez Czech Republic s.r.o. – úředně odebrané ke kontrole v minulých dnech inspektory Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), nepotvrdil nadlimitní přítomnost kontaminantu fipronil," uvádí oficiální zpráva SZPI s tím, že laboratorní analýza identifikovala přítomnost kontaminantu pouze na hranici zjistitelnosti akreditovanou laboratorní metodou. 

"Výsledná hodnota i při započtení nejistoty měření nedosáhla limitů, které jsou stanoveny pro použité suroviny a potraviny předpisy EU na 0,005 mg/kg (miligramů kontaminantu na 1 kilogram potraviny)," uvádí se dále ve zprávě.

Proč došlo ke kontrole věnečků? Existovalo podezření na kontaminaci insekticidem fipronil na základě notifikace zaslané prostřednictvím evropského systému rychlého varování (RASFF).

"Dle notifikace byla do výrobního závodu Mondelez - Opavia zaslána německým výrobcem šarže sušeného vaječného žloutku, u kterého později kontrola zjistila kontaminaci fipronilem. Tuto surovinu před obdržením informace o kontaminaci výrobce zpracoval do výrobku Opavia – Zlaté věnečky žloutkové. Výrobce potraviny po obdržení informace o kontaminaci stáhnul předmětné šarže z trhu na základě principu předběžné opatrnosti," uvádí SZPI.

FOTO: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24