Inspekce šetří ukládání odpadu v obcích u Plzně

30.09.2015 14:18

Česká inspekce životního prostředí šetří případy ukládání stavebního odpadu v Tlučné, Vejprnicích a ve Zruči. Za "obstrukce" už padly pokuty.

FOTO_ČIŽP

Česká inspekce životního prostředí se už řadu měsíců zabývá případy, kdy se na pozemcích v několika obcích na Plzeňsku hromadí podivný odpad z nějrůznějších staveb. Zatím ale příliš daleko nedošla. Podle inspekce firma nespolupracuje a padly proto už i pokuty.

Poměrně dlouhou řadu měsíců se na inspektory obrací obyvatelé obcí Tymákov, Vejprnice a Zruč - Senec se stížnostmi ohledně podivných skládek, které se objevily na jednoltivých pozemcích. Inspekce se celou věcí zabývá víc jak rok. "České inspekce životního prostředí v Plzni šetří na základě četných a opakovaných podnětů občanů nakládání s velkým množstvím stavebních a demoličních odpadů na pozemcích v obci Zruč-Senec, Tymákov a Vejprnice. Všechny pozemky jsou vlastněny jednou osobou, která je zároveň společníkem - komanditistou společnosti ROBSTAV stavby k. s.," informovala ČIŽP.

Firma tak od inspekce dostala už celkem čtyři pokuty za půl milionu právě za neposkytnutí součinnosti a neumožnění výkonu kontrolní činnosti. "Potýkáme se s přístupem, kdy společnost všemožnými způsoby komplikuje naši kontrolní činnost tím, že neposkytuje požadované doklady a informace. Společnost ROBSTAV stavby k. s. je dlouhodobě a s velkou četností vídána při manipulaci s odpady na těchto pozemcích. Na naše dotazy však opakovaně sděluje, že s odpady nenakládá, že k tomuto účelu pronajala bezúplatně a na základě ústní smlouvy svoji techniku třetí osobě,“ řekla Petra Horčicová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Plzni.

Podle firmy je ale za nakládání s odpady zodpovědná i další společnost. "Po více jak roce bylo prostřednictvím právního zástupce této společnosti inspekci sděleno, že částečně za toto nakládání s odpady na jeho pozemcích zodpovídá společnost S & S SLUŽBY s.r.o. Inspektoři tedy zahájili kontrolu, ale společnost S & S SLUŽBY s.r.o. žádným způsobem nereaguje, zásilky nepřebírá a to ani po udělení už dvou pravomocných pokut v celkové výši 200 tisíc korun za neposkytnutí součinnosti a neumožnění výkonu kontrolní činnosti," dodává mluvčí inspekce Radka Burketová.

FOTO: ČIŽP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24