Jak dopadne koalice na Slovanech? Rozhodne vítěz voleb?

26.09.2022 19:39

Tři velké obvody už mají jasnou koalici, rozhodovalo tam vítězné ANO. Zbývá už jen jeden velký obvod, jde o MO Plzeň 2.

úmo2

Jediný velký obvod, který SPOLU získalo, jsou Slovany. Tady se opět potvrdila síla Lumíra Aschenbrennera (ODS), který je zde dlouholetým starostou. SPOLU získalo ve druhém obvodu 11 mandátů (38,32 %), druhé je ANO (26,58 % a 8 mandátů), 4 mandáty získalo PRO PLZEŇ, po dvou mandátech Starostové a Piráti.

Pokud by ANO chtělo kopírovat městskou koalici, mělo by šanci a mohlo by vítěze voleb tzv. vyšachovat. S PRO PLZEŇ, Starosty a Piráty by měly 16 mandátů ve 27členném zastupitelstvu. „To určitě neuděláme. My jsme na Slovanech druzí na pásce, máme o tři mandáty méně a ctíme vítěze voleb a hlavně přání voličů. Tady jasně vyhrálo SPOLU, takže pokud nás osloví, abychom spolupracovali a tvořili s nimi koalici na Slovanech, budeme jednat, ale rozhodně je nebudeme nijak obcházet,“ řekl QAPu Roman Zarzycký (ANO).

Jiná situace byla podle něj na městě, kde bylo vítězství trochu plichta. Koalice SPOLU vyhrála těsně ani ne o půl procenta. „Bylo to vyrovnané, máme stejně mandátů a proto tady byla šance postavit smysluplnou koalici pracující pro Plzeňany,“ komentoval Zarzycký. ANO v letošních volbách uspělo výrazně ve třech velkých obvodech, kde už postavilo koalici. Úspěch zaznamenalo i v Liticích, kde mělo ihned po volbách většinu v zastupitelstvu. „Za výsledky na obvodech jsem nesmírně šťastný, je to jasný vzkaz od voličů, moc si té podpory vážíme,“ podotkl Zarzycký, který se zřejmě stane primátorem města Plzně.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24