QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jak hodnotí inspekce kontroly pesticidů v roce 2022? Riziko představují třetí země

09.03.2023 13:55

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) každoročně provádí intenzívní kontrolní akci se zaměřením na přítomnost reziduí pesticidů v potravinách. Jak kontrola dopadla?

SZPI_caje_02

„V rámci akce inspekce odebírá pro hodnocení ve vlastní akreditované laboratoři 800–1000 vzorků potravin ročně. V roce 2022 inspektoři odebrali celkem 834 vzorků potravin, z toho 126 původem z ČR, 398 z EU a 260 z tzv. třetích zemí (země mimo EU). U 72 vzorků nebyla země původu uvedena,“ říká Pavel Kopřiva, mluvčí SZPI.

Dobrou zprávou je, že nevyhovující potraviny ve většině případů nepocházely z ČR nebo EU. „Zdaleka nejnižší podíl potravin s nadlimitní přítomností pesticidů nebo s přítomností nepovolených pesticidů rozbory potvrdily u potravin původem z ČR a EU, v obou případech jde cca o 1,5 % z hodnocených vzorků. Nejvyšší podíl nevyhovujících vzorků rozbory potvrdily u potravin ze třetích zemí, a to celkem 25,8 % z hodnocených vzorků,“ upřesňuje mluvčí.

Výsledek potvrzuje dlouhodobá zjištění SZPI, kdy zejména u potravin původem z jihovýchodní Asie je zjišťován vysoký podíl potravin s přítomností pesticidů několikanásobně překračujících povolený limit, potraviny s nepovolenými pesticidy, nebo s koktejlem až osmi pesticidních látek. Údaje ukazují na systémový problém kontroly v těchto zemích. Potraviny dovážené do EU ze třetích zemí musí splňovat požadavky platné v EU.

„Mezi nejčastěji zachycené komodity patří čerstvé byliny (bazalka, koriandr), čerstvá zelenina (chilli papričky, plodová zelenina), citrusové ovoce a čaje,“ uvádí Pavel Kopřiva a dodává: „V rámci kontrol přítomnosti pesticidů SZPI hodnotí široké spektrum komodit, krom uvedených jde mj. o čerstvé a mrazené ovoce a zeleninu a produkty z nich, obilniny, rýži, brambory, pěstované houby, olivové oleje, citrusové šťávy, olejnatá semena, luštěniny, kojeneckou a dětskou výživu a mnoho dalších. V současnosti laboratoř SZPI dokáže stanovit přítomnost 496 pesticidních látek včetně metabolitů.“

SZPI se bude nadále intenzívně věnovat kontrole přítomností pesticidů v potravinách, a to s důrazem na rizikové komodity a země původu. Inspektoři SZPI kontroly provádí v celém řetězci uvádění do oběhu, tj. od celních prostor při vstupu do ČR až po tržní síť.

Foto ilustrační SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24