QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jak to aktuálně vypadá na Šumavě? Podívejte se na fotky z webkamer

18.12.2022 19:06

Šumava už je pod sněhem a na některých místech se lyžuje. O víkendu tady panovalo mrazivé i slunečné počasí.

gross arber
gross arberBřezníkGross arber 18 12Gross Arber 18 prosince 2022gross arber 18 prosinceželezná rudaHorská KvildaGrosser arberGross Arbet webkamera 18_prosincespicak spodni sance 18_prosincespicak nedele 18_prosincespicak webkamera 18_prosince

Na Prášilsku a v okolí Kvildy bylo v neděli ráno velmi mrazivé počasí, kolem deváté hodiny tu bylo jasno a teploty minus 18 stupňů Celsia. Kolem Kvildy byly už před víkendem strojově upraveny některé běžecké trasy.

Jasná obloha byla i na Železnorudsku, v neděli kolem půl deváté se teploty pohybovaly kolem minus 15 stupňů Celsia v Železné Rudě, na Pancíři bylo tepleji, a to minus 8 stupňů Celsia. Také kolem Železné Rudy už se podařilo upravit některé stopy pro běžkaře. Aktuálně tu leží sněhová pokrývka do 30 centimetrů.

"Nejchladnější stanicí byla Kvilda-Perla, známá to mrazová kotlina, kde naměřili -28,3 °C (čímž byl překonán extrém pro 18. prosinec -25,1 z roku 2017). I na dalších stanicích na Šumavě bylo dnes ráno pod -25 °C. V prosinci už jsme ale v historii zaznamenali i teploty pod -35 °C," informoval Český hydrometeorologický ústav.

Od pátku 16. prosince už je v provozu částečně lyžařský areál Špičák. Zatím jezdí sedačková lanovka na vrchol Špičáku a sjízdný je horní úsek jedničky Turistické s dojezdem po dvojce U zalomeného. "Další tratě budeme otvírat postupně, jak nám to sněhové podmínky a technické zasněžování umožní,“ řekl ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

Provoz rozjel tento víkend také lyžařský areál Samoty v Železné Rudě.

Předověď počasí není ale pro milovníky zimních radovánek příznivá. I na Šumavě by se mělo  oteplit a jsou hlášeny dešťové přeháňky.

foto: arber.de, spicak.cz, http://webcam.sumava.eu

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24