Jaká sv. Kateřina, taková je celá zima. Věříte této pranostice?

25.11.2020 15:00

Kalendář ukazuje 25. listopadu, den, kdy slaví svátek všechny Kateřiny. Víte, jaké pranostiky se k tomuto dni vztahují? A vypadá to letos na bílé Vánoce?

zima QAP-FOTO (19)

Dnešní svátek svaté Kateřiny patří mezi nejbohatší listopadové dny na pranostiky a svým obsahem se věnuje zejména přicházející zimě. K tomuto jménu se váže i legenda o svaté Kateřině, křesťance, která byla díky svému přesvědčení mučena, a nakonec sťata mečem. V ten den se také dodržoval zákaz práce se vším, co mělo kolo nebo kola – kolovrat, jízda s vozem a zvláště mletí ve mlýně.

Jaké počasí nás čeká tedy tento den? "Ve středu a ve čtvrtek bude pokračovat inverzní ráz počasí. Často se objeví mlhy nebo nízká oblačnost. Hlavně odpoledne ale čekáme místy skoro jasno až polojasno. Celkově větší naděje na vyjasnění je na jihozápadě Čech a ve Slezsku. S nejistotou oblačnosti souvisí i možné nepřesnosti v teplotě, které se mohou objevit, pokud předpověď oblačnosti pro dané místo nebude odpovídat skutečnosti. Na se můžeme spolehnout, je absence deště po nejbližší dva dny, může se ale objevit mrholení z nízké oblačnosti," uvádí meteorologové.

Na svátek Kateřiny se váže mnoho známých pranostik, které předci vypozorovali a podle nichž odhadovali další dlouhodobější vývoj počasí.

Jaké počasí na svatou Kateřinu, takové jest v příštím lednu.

Chodí-li svatá Kateřina po ledě, chodí svatý Štěpán po blátě.

Kateřina na blátě, vánoce na ledě.

Hrozí-li Kateřina sněhem, přinese jej Ondřej.

Svatá Kateřina, přichází bíle oděna.

Zima-li na Kateřinu, přilož sobě o peřinu.

Na svatou Kateřinu, schováme se pod peřinu.

Na svatou pannu Kateřinu sluší se schovati pod peřinu; pak na svatého Mikuláše tuť jest zima všecka naše.

Začne-li na Kateřinu zima a napadne-li sníh do bláta, úroda nebude bohatá.

Svatá Kateřina chodívá ráda bíle přioděna.

Padá-li na Kateřinu sníh, bude na Barboru jih.

Svatá Kateřina má pěkné jméno, ale chladné věno.

Kateřina na ledě, Vánoce na blátě.

Přišla svatá Kateřina, nevzdaluj se od komína.

Počasí do 20. prosince by mělo být na území České republiky slabě nadprůměrné. "S pokračujícím podzimem budou průměrné teploty pravděpodobně jen pozvolna klesat, ale většinou se budou pohybovat blízko rozhraní běžných a nadprůměrných hodnot. V porovnání s dlouhodobým průměrem bude s největší pravděpodobností nejteplejším druhý předpovědní týden (od 30. listopadu) a nejchladnějším třetí předpovědní týden (od 7. prosince)," uvádí meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu.

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24