QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jaké město získalo titul Historické město Plzeňského kraje?

08.02.2023 9:21

Titul Historické město se uděluje již od roku 1995. V této tradiční soutěži získalo ocenění za rok 2022 město Horažďovice. 

Červená brána Horažďovice_1122_QAP (5)

V celostátní soutěži Národního památkového ústavu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón získalo město Horažďovice titul Historické město. Celostátnímu kolu předchází kolo krajské, z něhož vzešlo za rok 2022 jako vítěz město Horažďovice. 

Zvítězit v celostátním kole se městu z Plzeňského kraje podařilo zatím jen jednou, a to v roce 2003, kdy titul získalo město Spálené Poříčí.

V Plzeňském kraji byli přihlášeni celkem tři kandidáti. O prestižní titul usilovalo i město Kašperské Hory a Klatovy. „Musím konstatovat, že porovnávat tři významná historická města není snadné. Horažďovice mají dlouhodobě nejlépe vystavěný a realizovaný program regenerace. Mají zde zahrnuto více objektů, a to i ve vlastnictví jiných subjektů, než je město. Do Programu byly zvoleny objekty, které se výrazně podílejí na celkovém vzhledu nejhodnotnější části města,“ informoval za plzeňské pracoviště Národního památkového ústavu Pavel Domanický.

Nejvýznamnějšími akcemi v rámci Programu byla obnova Pražské (Červené) brány. Ta je součástí městského opevnění. Nachází se severně od náměstí Míru a je spojnicí mezi Strakonickou ulicí a právě náměstím. Průchozí věž prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Detailně jsme informovali zde

Kromě Pražské brány prochází rekonstrukcí i budova zámeckého pivovaru a dokončuje se obnova stodoly – jako původního příslušenství městské usedlosti – v Podbranské ulici u domu čp. 57. 

Dalšími zásadními počiny bylo dle Národního památkového ústavu dokončení expozice Minerály, hornictví, zlato a perly Pootaví v suterénu zámku a dále obnova interiéru jednoho z masných krámů, včetně vybavení autentickými zařizovacími předměty, atrapami zboží a kvalitně zpracovaným infopanelem.

Foto ilustrační QAP
SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24