QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Ještě měsíc můžete rozhodovat o vítězi ceny Památky děkují

07.09.2023 11:58

Až do konce září můžete hlasovat v on-line hlasování a rozhodnout tak o vítězi ceny Památky děkují, zvláštní kategorie Ceny Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro. Několik želízek v ohni má i Plzeňský kraj.

soutěž úvodní foto_NPÚ
soutěž úvodní foto_NPÚSemlerova residence_NPÚ soutěžp Marie_NPÚ sout잊vihov strop_NPÚ soutěžpec Kasejovice_NPÚ soutěž

Rozhodněte o vítězi ceny Památky děkují v on-line hlasování. Tato cena veřejnosti je udělována Národním památkovým ústavem v rámci ocenění Patrimonium pro futuro. Vyzdvihuje nejlepší počiny v památkové péči.

Zatímco odborná porota vybírá vítěze v každé z jednotlivých kategorií, veřejnost svým hlasováním rozhoduje o vítězi ocenění Památky děkují napříč jednotlivými kategoriemi. Rozhodnout o vítězi jubilejního desátého ročníku soutěže můžete tedy i vy.

Které projekty z Plzeňského kraje jsou nominované?

Obnova domu a restaurování interiéru bytu Semlerových v Plzni

Podařilo se zachránit významnou památku moderní architektury a zpřístupnit ji jako součást nově vzniklého Centra pro výzkum moderní architektury Západočeské galerie v Plzni. Celkovou obnovou domu, spojenou s rehabilitací zahrady, získala instituce také důstojné zázemí pro svou architektonickou sbírku.

Restaurování interiéru kostela Narození Panny Marie v Domažlicích

Původně gotický kostel Narození Panny Marie na domažlickém náměstí Míru obsahuje cennou malířskou výzdobu od F. X. Luxe z období barokní přestavby. V letech 2017–2022 byly nástěnné malby restaurovány.

Restaurování renesančního kazetového stropu přeneseného na hrad Švihov

Na památkové hodnotě hradu Švihova se od roku 1952 výrazně podílí unikátní renesanční kazetový strop zdobený soustruženými ověsy a malovanými výjevy ze starověkých dějin Říma. V roce 2022 byla úspěšně dokončena jeho kompletní rekonstrukce.

Záchrana kruhové cihlářské pece v Kasejovicích

Bývalá Kratochvílova pec v Kasejovicích je jednou z mála dochovaných industriálních staveb tohoto typu na našem území. Přestože se od 2. pol. 19. stol. stala kruhová pec nejrozšířenějším zařízením cihlářské výroby u nás, do dnešního dne se jich dochoval nevelký počet. Vzácné je dochování pece ve stavu po ukončení výroby.

Všechny nominované stavby, informace a možnost hlasování naleznete ZDE.

Hlasovat můžete až do 30. září 2023. Vítěz převezme ocenění na slavnostním vyhlášení 28. listopadu 2023 na Nové scéně Národního divadla v Praze.

Cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro, s podtitulem Společenské ocenění příkladů dobré praxe, vyhlašuje a uděluje Národní památkový ústav od roku 2014 ve snaze zhodnotit a vyzdvihnout to, co se v oblasti památkové péče podařilo, a ocenit ty, kteří se o úspěšné dílo zasloužili.

Foto zdroj NPÚ archiv nominovaných

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT