QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

25.04.2024 11:29

Jezdíte na kole? Dodržujte pravidla, radí policisté

07.04.2012 13:22

S jarem se na silnicích opět ukazuje víc cyklistů. Víte ale, jaká pravidla máte dodržovat? Co vám nesmí chybět na kole? Pokud jezdíte bez helmy a na nezpůsobilém kole, můžete z toho mít ještě průšvih!

Cykloprohlídky

Na silnicích se s přicházejícím jarem zase objevuje víc a víc cyklistů. Ne každý ale věnuje kolu, bezpečnosti a jízdě tolik pozornosti, kolik má. Znáte pravidla pro bezpečnou jízdu na kole? Znáte technické požadavky na kolo?

Technické požadavky na kolo stanovuje zákon. Každé kolo musí být vybaveno dvěma na sobě nezávislými brzdami, zadní červenou odrazkou a přední bílou odrazkou, oranžovýmo odrazkami na pedálech a také by měly být na paprscích kol. Tyhle lze ale nahradit reflexními prvky na oblečení, nohavocích.

Pro jízdu za snížené viditelnosti musíte mít přední bílé světlo a zadní červené světlo. To lze nahradit blikajícím světlem. Nezapomínejte na to, že pro děti do 18 let je povinná přilba a rozumný dospělý cyklista si ji vezme taky. Většina úrazů na kole končí úrazem hlavy.

Jako tomu bylo na Nýřansku, kde 4. dubna havaroval mladý cyklista. "Ten za mírnou pravotočivou zatáčkou přejížděl přes snížený obrubník na chodník, při tomto manévru nezvládl řízení a z kola spadl na chodník. Při pádu došlo ke zranění cyklisty," uvedl policejní mluvčí Josef Aubrecht. Cyklista ale neměl v době nehody helmu a ještě neměl správně vybavené kolo. "Cyklista užil k jízdě kolo, které nesplňovalo podmínky pro provoz na pozemních komunikacích, kdy mu chyběla přední i zadní odrazová světla," vysvětluje Aubrecht s tím, že mladík skončil v nemocnici.

Policisté upozorňují cyklisty na dodržování vlastní bezpečnosti, užívání ochranných přileb, případně bezpečnostních reflexních prvků a zejména patřičného předepsaného technického stavu svých kol. Jedná jen ovaši vlastní bezpečnost, především v souvislosti s nadcházejícími svátky, kdy bude zvýšený provoz na pozemních komunikacích.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24