Kontroly se zaměřily na náklaďáky! Každý třetí řidič měl problémy

12.10.2015 14:01

Policejní hlídky se během celého uplynulého týdne zaměřily mimo jiné na nákladní auta. U každého třetího auta policisté zjistili přestupky. Přetížená auta nebyla výjimkou.

Policejní kontroly na hlavním tahu u Losiné.

Policejní hlídky v uplynulém týdnu opět obsadily silnice v Plzeňském kraji. Tentokrát se zaměřily na nákladní auta a autobusy. Výsledky nejsou zrovna povzbudivé. Každý třetí řidič měl "co vysvětlovat". Navíc se ukázalo, že s přetížením vozů si dopravci moc hlavu nelámou.

Na rozsáhlé dopravně bezpečnostní akci se kromě dopravních policistů podíleli i celníci s Centrum služeb pro silniční dopravu. Hlídky se zamřily především na technický stav vozidel a dodržování takzvaných sociálních předpisů. To znamená například dodržování povinných přestávek nebo používání tachografu. Na hlavních tazích se navíc objevily i speciální vážicí zařízení. "Váhy byly ke kontrole aktuální hmotnosti připraveny pro řidiče nákladních vozidel jedoucí z Plzně směrem na Karlovy Vary, nebo na Klatovy. Samozřejmě pak policisté zaměřili svoji činnost i ve vztahu k odhalování řidičů pod vlivem alkoholu, či drog a ke kontrole předepsaných dokladů. Součástí realizované dopravně bezpečnostní akce bylo i pátrání po osobách, věcech a odcizených motorových vozidlech," dodává mluvčí policie Jana Tomková.

Výsledky? Žádná sláva. Každý třetí řidič měl problémy...

Kontrolami prošly stovky aut. "Celkem bylo zkontrolováno 330 vozidel. Policisté odhalili 97 přestupků v dopravě, přičemž 77 jich vyřešili na místě uložením blokové pokuty, jejichž výše překročila 38 tisíc korun, a 20 postoupili k vyřízení správnímu orgánu. U jednoho řidiče bylo zjištěno požití alkoholických nápojů, naměřená hodnota nepřekročila 1 promile," shrnula policejní mluvčí.

Kromě nákladních aut se kontroly zaměřily i na autobusy. Těch bylo ovšem minimum a na počty prohřešků tak jasně vyhrála nákladní auta. "Bylo zkontrolováno 158 nákladních vozů nad 3,5 tuny z České republiky a dalších 62 z ciziny. U 68 z nich bylo zjištěno porušení zákona, přičemž osmi z nich byla zakázána další jízda. Čtyři řidiči nákladních vozidel překročili stanovenou rychlost jízdy a 17 řidičů těchto vozidel porušilo sociální předpisy. V nevyhovujícím technickém stavu bylo 41 vozidel, šest nákladních vozů bylo přetíženo a další 3 řidiči měli nesprávně zajištěný náklad. Ve třech případech byly zaznamenány nedostatky v povinných dokumentech," dodíví Jana Tomková.

FOTO: ilustrační
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24