Koronavirus se šíří komunitně i Plzeňském kraji, narůstá počet nakažených seniorů

07.11.2020 13:34

Ministerstvo zdravotnictví na základě vyhodnocení aktuální epidemiologické situace aktualizovalo stupně pohotovosti. I nadále jsou všechny kraje zařazené do třetího stupně pohotovosti.

corona-4912180_1920

Ministerstvo zdravotnictví zařadilo všechny kraje do červeného stupně pohotovosti na základě analýzy příslušných parametrů. Jedná se např. o epidemiologická kritéria, denní přírůstky pozitivně diagnostikovaných pacientů, týdenní a 14denní trendy, počty hospitalizací nebo o přítomnost komunitního šíření dle hlášení krajských hygienických stanic.

Vypadá to, že nařízená opatření začínají fungovat. "V minulých dnes jsme zaznamenali stabilizaci epidemiologické situace. Denní počty pozitivně diagnostikovaných pacientů rapidně nenarůstají, což představuje určitou naději na úspěšné zvládnutí epidemie. Je prokazatelné, že zavedená opatření mají svůj význam. Rozhodně ale nemáme vyhráno, dle našich predikcí budou počty pozitivně diagnostikovaných pacientů stále mezi 12-15 tisíci denně. Musíme proto zůstat i nadále obezřetní a zavedená opatření důsledně dodržovat,“ popsal aktuální stav ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Kleslo i reprodukční číslo, jehož odhadovaná hodnota je cca 1. "Avšak pro efektivní snížení zátěže populace a zejména nemocnic je toto stále nedostatečné, potřebujeme hodnotu snížit pod 1. Rizikovým faktorem nadále zůstává vysoký počet nakažených seniorů a zranitelných skupin obyvatel,“ zmiňuje ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

V Plzeňském kraji bylo k pátku 6. listopadu celkem 16 427 osob, kterým test potvrdil infekci SARS-CoV-2.

Plzeňský kraj i nadále vykazuje zvýšený výskyt případů onemocnění COVID19, Počet nově nemocných za týden přesahuje v Plzeňském kraji hodnotu 700 případů na 100 tisíc obyvatel. Podíl případů u věkové kategorie 65+ se pohybuje okolo 17 % z celkového počtu v kraji. Tuto hodnotu však výrazně překračuje okres Rokycany (22 %), kde je zvýšený záchyt případů v zařízeních poskytovatelů sociálních služeb. Nárůst počtu případů vedl v hodnoceném k období nárůstu počtu hospitalizovaných osob, včetně nárůstu počtu hospitalizovaných na jednotkách intenzivní péče. Stejně jako v jiných krajích je i kraji Plzeňském pozorován zvýšený výskyt ve zdravotnických zařízení a v zařízeních poskytovatele sociálních služeb.

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24