QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Krátí se noc a prodlužuje den, 2. února slavíme Hromnice

02.02.2021 17:50

Hromnice se slaví 40 dní po Vánocích a připomíná událost, kdy Maria a Josef přinesli malého Ježíše 40 dní po jeho narození do chrámu v Jeruzalémě, aby ho svěřili Bohu.

candlemas-1170699_1920

V katolické církvi se tento svátek označuje pojmem "Uvedení Páně do chrámu", lidově se mu ale říká hromnice. V dnešní době se ale Hromnice skoro neslaví. Pojďte si s námi připomenout prastaré tradice a zvyky.

Ráno je dříve vidět

"Na Hromnice o hodinu více" říká stará pranostika a je v ní kus pravdy. Při ranním vstávání si můžet všimnout, že je dříve světlo.

Přichází jaro

Říká se tomu "hromniční oteplení". Teploty v tomto období někdy až překvapivě vystoupají vysoko nad nulu, sluníčko nabývá na síle a sněhové srážky se změní na dešťové. Toto období však netrvá dlouho a zima ještě udeří.

Zapalují se svíčky

Od slova hromnice je odvozeno také slovo hromničky, což jsou svíčky, které se v tento den žehnají. Hromničky si lidé dříve zapalovali při modlitbě - zvláště v nejrůznějších těžkých chvílích, kdy prosili Boha o ochranu. Chcete, aby se Vám splnilo přání? Trápí Vás nějaký problém? Na malý papírek napište, co Vás trápí, papír smotejte a vhoďte do ohně. Pozor na bezpečnost! Než papírek shoří, myslete pouze pozitivně.

Hojně se uklízí

Po zimě staří Slované hojně uklízeli, vymetali stáje a čistili topeniště. To vše dělali proto, aby vyhnali zlé duchy a očistili své domovy. Duchové temnot se vyháněli také rámusem. Muži bouchali kladivem nebo sekerou, popřípadě zvedali své ženy. Ženy zase bouchaly košťaty do podlahy, vařečkami a kvedlačkami do hrnců. Ve světnicích hlučně přemísťovaly židle a stoly a hýbaly nádobím. Pozor ale na sousedské vztahy!

Tradiční pokrm

Palačinky měly údajně lákat lidi do kostela od pohanských zvyků a také jsou spojovány se symbolikou zlatého disku, který připomíná slunce.

K Hromnicím se váže řada lidových pranostik

Na Hromnice o hodinu více
Na Hromnice musí skřivan vrznout, i kdyby měl zmrznout.
Na Hromnice jasná noc, bude mrazů ještě moc.
Na Hromnice chumelice, netrvá pak zima více.
O Hromnicích jasný den, připrav kožich ještě ven.

Foto: Pixabay

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24