QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kvůli rampouchům a sněhu téměř 300 výjezdů

11.03.2010 9:02

Hasiči v Plzeňském kraji museli od začátku letošního roku vyjíždět k likvidaci rampouchů a sněhu na střechách opravdu často.

IMG_0125

Rampouchy a sníh zaměstnávaly hasiče z Plzeňského kraje. Za první dva měsíce letošního roku vyjely hasičské jednotky k 286 takovým případům.


"Nejvíce zásahů měly jednotky v Plzni, kde během tohoto období vyjely ke 101 případům. Zvýšené počty zásahů souvisejících s počasím se projevily ve dvou vlnách, a to v období mezi 13. a 16. lednem a od 18. do 20. ledna," uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje Alena Marešová.

Co se týče přímo Plzně, nejčastěji řešili hasiči problém se sněhem a rampouchy v části Jižní Předměstí, Vnitřním městě a Východním předměstí. "Vysoký počet výjezdů byl i na Klatovsku. Například v Železné Rudě vyjížděli hasiči 20krát, v Klatovech a Horažďovicích 14krát," dodala Marešová.

Hasiči v této souvislosti upozorňují, že za bezpečný provoz staveb, tedy i za bezpečný stav a údržbu střech zodpovídají výhradně majitelé těchto objektů. "Mají zákonnou povinnost starat se o svůj majetek tak, aby neohrozil zdraví, životy a majetek dalších osob. Měli by tedy průběžně odstraňovat sníh a led v zájmu ochrany osob i majetku," zdůraznila mluvčí hasičů s tím, že příslušníci Hasičského záchranného sboru ČR sníh ze střech preventivně neodklízejí. "To je odpovědností majitelů, aby si na tuto službu včas objednali soukromou firmu, či se obrátili na technické služby popřípadě představitele své obce. Profesionální hasiči jsou určeni k záchranné činnosti a zasahují pouze v případě, kdy jsou bezprostředně ohroženy životy, zdraví popřípadě majetek občanů."

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT