Kvůli výbuchu sopky může být chladnější léto

28.04.2010 10:50

Výbuch sopky Eyjafjallajökull s mimořádně silnými prachovými emisemi může dle Meteopressu ovlivnit i počasí v létě. Mohou zato mikročástice prachu, které se dostaly do stratosféry a ovlivnit počasí zvládnou až na jeden rok.

Zda se dočkáme chladnějšího léta ukáže až čas. V centru Meteopress se domnívají, že po výbuchu vulkán na Islandu, který chrlil mimořádně velké množství prachu do ovzduší, se může až na jeden rok změnit počasí. Prachové částice se dostaly totiž až do startosféry a ta ovlivňuje klima. Také do atmosféry se dotalo velké množství sopečného prachu a SO2, z něhož vzniká sulfátový aerosol. Tyto částice pak v atmosféře odráží část přicházejícího slunečního záření, kterého pak méně dopadá až na zemský povrch. Udává se ochlazení o jeden stupeň.

Vulkanický prach může způsobovat třeba kroupy ve větší míře než je obvyklé. Ve vysokých vrstvách atmosféry prach tvoří kondenzační jádra, která se podchladí až na teplotu -70 stupňů. Padající částice se pak na jádrech sráží a mění se v led - v kroupy.

Prachové vulkanické částice se během výbuchu sopky dostaly do výšky až 11 kilometrů, pokud se nedostanou ještě do vyšších vrstev atmosféry, nemělo by být ovlivnění počasí v Evropě v následujících měsících zřejmé

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24