QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kvůli vyšetřování korupce může přijít Plzeňský kraj až o čtyři miliardy korun

17.03.2010 8:02

Policisté zatkli dva vedoucí pracovníky úřadu rady ROP Jihozápad kvůli podezření z nezákonného ovlivňování výběru projektů. Šéfce rady, plzeňské hejtmance Miladě Emmerové doporučilo ministerstvo financí, aby zatím nepodepisovala schválené smlouvy. Obce, které na dotace čekají, se tak mohou dostat do velkých problémů.

Plzeň katedrála sv. Bartoloměje foto QAP

Protikorupční policie už zatkla dva úředníky podezřelé z ovlivňování výběru projektů, které dostanou dotace z ROP Jihozápad. Dotace z fondů EU jsou v páté a šesté výzvě programu pozastaveny.

Žadatelé o dotace jsou teď v obtížné situaci, neví, jestli peníze dostanou a jestli tedy vůbec mohou začít s realizací projektů. Hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová, která je zároveň šéfkou Úřadu rady ROP Jihozápad čeká na výsledek šetření ministerstva financí. "Ministerstvo zatím zkoumá systém bodování projektů a výsledek by měl být znám do konce března. Je ale možné, že se termín posune, záleží i na výsledku vyšetřování policie," informovala Emmerová.

V ohrožení je kvůli možnému ´odstřihnutí´ od přísunu peněz z EU například dostavba klatovské nemocnice, ale také obchvat Všerub. V budoucnu by to mohl být problém i u Západního obchvatu Plzně.


SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24