QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Letiště v Líních zůstává armádě. Bude tu letecká záchranka, vzniknout má základna pro aktivní zálohy

06.12.2023 22:37

Letiště v Líních armáda využije pro svou potřebu, pokračovat zde bude i letecká záchranná služba. Vyplývá to z informací Ministerstva obrany a jednání, kterého se zúčastnil i hejtman Špoták.

Protest Gigafactory22

Na Ministerstvu obrany se uskutečnilo v úterý 5. prosince jednání o budoucnosti letiště Plzeň-Líně. Za resort obrany jednali náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec, první zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálporučík Miroslav Hlaváč a vrchní ředitelka sekce majetkové MO Marta Kopecká.Jednání se zúčastnil hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Armáda si nadále nechá letiště, vzdát se ho chtěla pouze pro projekt gigfactory.

Před měsícem česká vláda ukončila jednání se společností Volkswagen o výstavbě tzv. gigafactory v lokalitě letiště Plzeň-Líně. „Letiště zůstane nadále v majetku Ministerstva obrany ČR a bude sloužit potřebám Armády ČR,“ uvedl Blažkovec. Ministerstvo obrany souhlasilo se vzdáním se letiště Líně pouze pro projekt gigafactory koncernu Volkswagen. Ukončení jednání vlády s touto společností jednoznačně znamená, že letiště zůstane v majetku Ministerstva obrany ČR.

V areálu bude nadále působit letecká záchranná služba (LZS) vojenskými vrtulníky pro celý region. Počítá se i s vystavěním základny pro jednotku aktivní zálohy. 

Hlaváč na úterní schůzce deklaroval, že Armáda ČR je připravena jednat se zástupci aeroklubu či letecké školy, které na letišti v současné době působí. Se subjekty působící na letišti chce armáda probrat jejich další možné působení.

Armáda ČR se o letiši v Líních vyjadřuje jako o strategické lokalitě, považuje ho za záložní plochu. Podle Zásad územního rozvoje (ZÚR) Plzeňského kraje má letiště v současné době charakter tzv. průmyslové zóny s letištěm.

První zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálporučík Miroslav Hlaváč vyvrací informace, že by v Líních měly mít základnu americké vrtulníky. „Můžu všechny ujistit, že zde nebudou umístěny nadzvukové stíhací letouny včetně F-35 a nebudou zde mít základnu ani nové americké vrtulníky, jak tvrdí spekulace,“ uvedl Hlaváč. Pořizované F-35 budou umístěny na letecké základně v Čáslavi, která projde kompletní přestavbou. Vrtulníky systému H-1 budou létat z náměšťské letecké základny.

foto. ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT