QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Letkov převzal ukončený developerský projekt oceněné obytné zóny

25.05.2014 7:56

V uplynulém týdnu došlo k slavnostnímu ukončení výstavby developerského projektu Obytná zóna Letkov – V Podlesí II. a předání infrastruktury této zóny obci Letkov. Počet obyvatel obce se za posledních deset let ztrojnásobil.

Letkov - V Podlesí I a II

Jeden z nejvýznamnějších developerských počinů v oblasti bydlení v Plzeňském kraji, který získal v roce 2007 prestižní ocenění Best of Realty, vstupuje do své poslední fáze.

Obec Letkov v květnu převzala druhou etapu projektu Obytná zóna Letkov-V Podlesí. Ta čítá 111 stavebních pozemků. Podobně jako v případě první etapy jsou nadstandardní nejen velikostí a vybavením, ale také urbanistickou regulací pro výstavbu, aby v lokalitě nevznikly nevkusné či rozměrově předimenzované stavby.

Projekt Obytné zóny Letkov-V Podlesí začal v roce 1998, kdy investor zcelil ve svahu nad původní částí obce přes 30 hektarů pozemků. O dva roky později získal územní rozhodnutí pro výstavbu rodinných domů a v roce 2003 dokončil na 15 hektarech prvních 88 stavebních parcel. Ty jsou již všechny prodané a téměř na všech si už majitelé nechali postavit domy. Ve většině se i bydlí a počet obyvatel Letkova se tak za posledních deset let zdvojnásobil na loňských 616. Očekává se, že po dokončení výstavby druhé části na dalších 16,5 hektarech přesáhne tisícovku.

Projekt v Letkově se v řadě parametrů liší od většiny dalších obytných zón vyrůstajících kolem města. "Protože se jedná o mimořádnou lokalitu s výhledem od Plzně až po Šumavu, kde je v dosahu dálnice, jede sem trolejbus a přitom jsme mimo město v podstatě hned u lesa, chtěli jsme, aby zde vznikla i mimořádná výstavba," říká ředitel developerské společnosti Pavel Pubec s tím, že mimořádný projekt byl i přímo "šitý" pro potřeby realitního trhu, na kterém trvale chybí stavební parcely pro náročné klienty.

V Letkově měl projekt od počátku příznivce ale i kritiky. Těch druhých ale s první etapou ubylo a k dnešnímu dni se už jedná spíše o jednotlivce. "Projekt bude mít pro obec i díky seriozní vzájemné komunikaci a spolupráci příznivý dopad. Investor třeba na naše přání vybavil pouliční osvětlení úspornými LED světly, postavil dvě zastávky trolejbusu včetně konečné, přispěl na kanalizační infrastrukturu a zrekonstruuje i část silnice a chodníků v původní části obce," říká starosta Letkova Rostislav Kotil. Poukazuje ale hlavně na větší příjem z rozpočtového určení daní, který umožní obci investice, na něž by dříve těžko dosáhla.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24