Letos platíme na stát déle než loni

02.04.2010 7:21

Den daňové svobody nám letos vychází nejhůře za posledních deset let. V Evropě ale na tom nejsme nejhůře, Francie a velká Británie mají značný náskok.

Letošní rok budeme více pracovat takzvaně na stát, v roce 2010 vychází Den daňové svobody na 18. června. Den daňové svobody nám dává pomyslnou čáru mezi dny, kdy vše, co vyprodukujeme, odevzdáme státu, berním úředníkům a na tu část, kdy vyděláváme sami na sebe. Zatímco loňský rok to byl 13. červen, v roce 2008 jde o 8. červen, letos sáhneme do kapes ještě hlouběji. Podobný trend se ukazuje po celém světě a to díky ekonomické krizi. Největší propad za loňský rok zaznamenala Británie, kde si lidé začali pracovat na sebe až 30. června dále pak Francie, kde Den daňové svobody vyšel v roce 2009 na 21. července. Naproti tomu naši sousedé Slováci pracovali na sebe už od 18. května loňského roku.

Den daňové svobody určuje Liberální institut poměrem veřejných výdajů a hrubého domácí produktu. Pro letošní rok vyšel výpočet tohoto dne nejhůře od roku 2010. Den daňové svobody je podle LI důležité připomínat z toho důvodu, že stát prý s penězi daňových poplatníků zdaleka nehospodaří tak opatrně a efektivně, jako by to dělali oni sami.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24