Lidé už si nemyslí, že nezaměstnaní jsou flákači

01.05.2010 9:53

Agentura STEM provedla výzkum, který dokazuje, že méně lidí si myslí, že nezaměstnaní u nás jsou všichni flákači. Značně se na tom podepsala ekonomická krize.

V první dekádě dubna provedla agentura STEM výzkum mezi 1996 lidmi a ptala se na jejich názor o nezaměstnaných. Ještě v loňském roce si myslelo, že nezaměstnaní jsou flákači 42% dotázaných. Letos už jen 36%. Podle odborníků se na změně názoru podepsala hlavně ekonomická krize. Lidé si uvědomují, že sehnat a udržet si práci je velký problém.

Agentura také uvádí, že z řad dotazovaných, kteří se kriticky vyjadřují k nezaměstnaným, jsou převážně dobře situovaní lidé a zastánci ODS. K opačnému se hlásí hlavně lidé s vysokoškolským vzděláním a zastánci pravice. Za stabilní považuje STEM postoj šesti lidí z deseti.

Většina lidí, jde asi o 72%, si však myslí, že zajistit práci by měl především stát. Jde obvykle o příznivce KSČM, ČSSD, lidi s nižším vzděláním či pouze základním a lidé se špatným materiálním zajištěním. Tento názor ale často zastávají i studenti, důchodci a pochopitelně nezaměstnaní.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24