QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Luftova zahrada a hřbitov u kostela Všech svatých na Roudné se otevřou veřejnosti

03.05.2023 17:05

Od dnešního dne bude možné opět každou první středu v měsíci navštívit dvouhektarovou Luftovu zahradu na pravém břehu Radbuzy u Tyršova mostu v Plzni-Doudlevcích. Plzeňanům se nově také otevře hřbitov u kostela Všech svatých na Roudné.

IMG_20220611_131646

Zahrada se veřejnosti poprvé v tomto roce otevře ve středu 3. května. „První květnovou středu se návštěvníkům otevře Luftova zahrada v Plzni-Doudlevcích. Zahrada bude otevřena každou první středu v měsíci. Od dubna do října od 9 do 18 hodin, od listopadu do března pak jen od 10 do 16 hodin,” řekl Petr Kuták z Úseku městské zeleně Správy veřejného statku města Plzně, která se o zahradu stará.

U vchodu do zahrady stojí dva zahradní domky, jeden ve velmi špatném stavu. „Místo nákladných oprav dojde k jeho zbourání, aby na stejném půdorysu mohl vyrůst dům nový. Ten nabídne sociální zázemí, včetně místnosti s přebalovacím pultem pro maminky s malými dětmi, v plánu jsou i skladovací prostory. Stavba vyjde cca na 6 milionů korun," dodal Petr Kuták. Více jsme informovali zde.

Nově bude možné navštívit každou první středu v měsíci i hřbitov u kostela Všech svatých na Roudné. „I když se hřbitov na Roudné nachází jen několik minut od centra města, mnohým Plzeňákům je zcela neznámý. Jedná se o výjimečné místo s neopakovatelnou atmosférou a krásným výhledem na městské panorama s věží katedrály sv. Bartoloměje. Hřbitov už dávno neslouží svému účelu, připomíná spíš park se spoustou zeleně. Jeho návštěvu mohu vřele doporučit, zvláště těm, kteří hřbitov neznají. Myslím, že budou mile překvapeni,“ řekl Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

„Hřbitov u kostela Všech svatých bude od května do října znovu otevřen každou první středu v měsíci od 9 do 18 hodin. Vzhledem k tomu, že toto místo neztrácí nic ze svého kouzla ani v zimních měsících, zůstane hlavní brána hřbitova otevřena každou první středu po celý rok. Zkrátí se jen otevírací doba, od listopadu do března bude otevřeno mezi 10. až 16. hodinou,“ doplnila Radka Kolářová z Úseku městské zeleně Správy veřejného statku města Plzně, která se o hřbitov stará.

Foto ilustrační QAP

 
SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24