Lumír Olšovský: Děkuji za všechny ty možnosti, co tu v Plzni máme

16.11.2022 8:58

Lumír Olšovský byl v úterý 15. listopadu na plzeňské radnici. Čerstvého držitele Ceny Thálie přijali primátor Roman Zarzycký a radní pro kulturu Eliška Bartáková. 

Lumír Olšovský na radnici_1122_MMP (3)
Lumír Olšovský na radnici_1122_MMP (3)Lumír Olšovský na radnici_1122_MMP (1)Lumír Olšovský na radnici_1122_MMP (2)

Šéf muzikálového souboru Divadla J. K. Tyla v Plzni získal v říjnu nejprestižnější divadelní ocenění v podobě Ceny Thálie. Sošku získal v kategorii Muzikál, opereta a jiné hudebnědramatické žánry za roli profesora lingvistiky Higginse v muzikálu My Fair Lady. Vedení města Lumíra Olšovského přijalo na plzeňské radnici. „Děkuji za všechny ty možnosti, co tu v Plzni máme. Děkuji městu za podporu, že nám dovolíte dělat muzikály na mimořádné úrovni. Plzeňské divadlo je z muzikálového hlediska špička,“ řekl Lumír Olšovský na setkání.

„Váš úspěch je i náš úspěch. Velmi gratulujeme. Přeji vám, abyste tento úspěch minimálně ještě jednou za pár let zopakoval. Připíjím současně i na celé naše divadlo,“ přivítal přítomné primátor Roman Zarzycký. Spolu s radní Eliškou Bartákovou poděkovali Lumíru Olšovskému za vše, co pro Plzeň dělá. 

Lumír Olšovský je šéfem plzeňského muzikálu od roku 2016.Mým cílem je vést soubor, který odvádí špičkové výkony. Když ovace našich muzikálů neberou konce a přijíždějí diváci zdaleka, jen aby viděli plzeňský muzikál, mám pocit splněné mise,“ řekl Lumír Olšovský, kterého na radnici doprovodili ředitel Divadla J. K. Tyla Martin Otava a partner dramaturg Pavel Bár. 

Cílem Lumíra Olšovského je, aby mohli Plzeňané hrdě hlásat, že v jejich městě se dělá prvotřídní muzikál. „Tvůrci, herci, muzikanti, ti ať jsou odkudkoliv. Plzeň by se měla stát středobodem. Je krásná, honosná a přitom střídmá. Kulturní a sportovní, bez ohledu na věk mladá a chytrá. Má v sobě západní progresivitu a východní srdce. Náměstí odpočinkově dýchá a zároveň živě pulsuje. Každý host našeho mimořádně talentovaného souboru by měl být pyšný, že hostuje právě tady,“ řekl dvojnásobný držitel Ceny Thálie.

Tématem hovoru při přijetí byla také současná návštěvnost divadla i unikátní přístup k výchově dětských diváků. „Co se týká celkové návštěvnosti, tak oproti předcovidovému roku 2020, kdy jsme byli na 88 procentech, spadla v roce 2021 na 71 procent. Vývoj letošního roku nám ale dává naději, že to bude dobré, návštěvnost se zvýšila o téměř 3 procenta na 74 procent,“ řekl ředitel Martin Otava. Podle něj jsou lidé psychicky vyčerpaní v souvislosti s covidem, válkou na Ukrajině i ekonomickou situací, mnozí odvykli chodit do divadla a využívají různé on-line formy zábavy. „Naším úkolem nyní je dobrou nabídkou diváky přesvědčit, že na kulturu nelze rezignovat, že má své místo v jejich životech. Divadlo přeci není jenom umělecký zážitek, ale také společenská událost, příležitost sdílet čas s ostatními,“ dodal. 

Primátor Roman Zarzycký divadlo pochválil také za to, že myslí i na dětské diváky. „Líbí se mi, že například na dětské představení se dá koupit lístek už za 79 korun,“ řekl. Podle Martina Otavy si tak Plzeň vychovává diváky od čtyř let, a to systémem pohádek od opery přes muzikál, v Plzni existuje dětské abonmá.

 

foto MMP

 
SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24