QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Mapa cestovatele se od 1. listopadu opět změní. Jak je to s nákupy v Německu?

30.10.2021 7:16

Slovensko a Chorvatsko se od pondělí zařadí mezi státy s velmi vysokým rizikem nákazy. Dánsko, Island, Lichtenštejnsko a Norsko se na mapě cestovatele zbarví do červena.

Xmas4

Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo seznam zemí podle míry rizika nákazy, který bude účinný od pondělí 1. listopadu. Bulharsko, Chorvatsko, Irsko a Slovensko budou nově v tmavě červené kategorii. Do červené kategorie se přesune Dánsko, Island, Lichtenštejnsko a Norsko. Oranžová kategorie se rozroste o Kypr.

Od 1. srpna 2021 zavedlo Německo pro cestující z ČR, kteří do Německa přijíždějí na více než 24 hodin, povinnost disponovat při vstupu na jeho území potvrzením o bezinfekčnosti, tj. v platnost vstoupila povinnost předložit potvrzení o testu nebo očkování nebo prodělané infekci SARS-CoV-2 při případné kontrole. Registrace není pro cestující z nerizikových zemí (aktuálně ČR) povinná.

Osoby cestující z Německa do Česka či z Česka do Německa na méně než 24 hodin či děti do 12 let však nemusí předkládat žádné potvrzení o bezinfekčnosti. Ti, kteří se tedy chystají na předvánoční nákupy do Německa, mohou vyrazit.

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24