QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Máte slepice? Státní veterinární správa zakázala venkovní chov. Šíří se ptačí chřipka

14.12.2022 14:48

Státní veterinární správa (SVS) z důvodu přibývajících ohnisek ptačí chřipky v České republice vyhlašuje od dnešního dne, tedy 14. prosince mimořádná veterinární opatření s celostátní působností. Všem chovatelům drůbeže s výjimkou běžců (pštros) a holubů zakazuje chovat drůbež pod širým nebem a nařizuje umístit chované ptáky do budov v hospodářství.

Slepice_foto PIxabay

„Apelujeme na všechny chovatele drůbeže, aby nařízená mimořádná veterinární opatření ve vlastním i veřejném zájmu důsledně dodržovali, žádáme je také o dodržování zásad biologické bezpečnosti v chovech. Změny zdravotního stavu či zvýšené úhyny v chovech je třeba neprodleně hlásit místně příslušné krajské veterinární správě,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Chovatelé slepic, kteří nemohou drůbež trvale uzavřít, musí dle SVS alespoň omezit venkovní prostory a v maximální míře minimalizovat kontakt chované drůbeže s volně žijícími ptáky. Krmení i voda by měla být ukryta tak, aby se k ní volně žijící ptáci nedostali.

Cílem přijímaných opatření je zamezení šíření nákazy do chovů. Minimalizovat by se měl i pohyb mezi drůbeží. Pokuty za nedodržení nařízení můžou být vysoké - 100 000 Kč, jde-li o fyzickou osobu a až 2 000 000 Kč, jde-li o právnickou osobu nebo podnikající fyzickou osobu.

V Plzeňském kraji zatím nebylo ohlášeno žádné ohnisko. „V České republice bylo od začátku letošního prosince potvrzeno šest nových ohnisek ptačí chřipky, pět v malochovech drůbeže a jedno ve velkochovu kachen na výkrm. Čtyři z ohnisek se nacházejí ve Středočeském a dvě v Jihočeském kraji. Ve všech případech se jednalo o vysoce patogenní variantu subtypu H5N1, která může být potenciálně přenosná na člověka,“ uvedl Petr Vorlíček, tiskový mluvčí SVS.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24