Mezinárodní cyklotrasa mezi Rokycany a Klabavou je kompletně hotová - FOTKY

02.06.2023 13:19

Jeden a půl kilometru dlouhý úsek mezinárodní cyklotrasy RT3 z Rokycan do Klabavy, který byl ve špatném technickém stavu, je kompletně zrekonstruovaný. Náklady jsou téměř šest milionů korun. Přijďte na slavnostní otevření!

cyklostezka Rokycany_0623_město Rokycany (1)
cyklostezka Rokycany_0623_město Rokycany (1)cyklostezka Rokycany_0623_město Rokycany (2)cyklostezka Rokycany_0623_město Rokycany (3)cyklostezka Rokycany_0623_město Rokycany (4)

Cyklisté se nyní bezpečně dostanou z Rokycan až do Klabavy. „Jedná se o mezinárodní cyklotrasu č. 3 z Prahy přes Plzeň, Domažlice až na Folmavu, která prochází naším městem a nyní díky vybudování nové části se zvýší bezpečnost cyklodopravy pro všechny účastníky, a tím zkvalitní a doplní stávající infrastruktura pro cyklisty v Plzeňském kraji,“ řekl Tomáš Rada, starosta města Rokycan.

Chybějící úsek od dálničního mostu u Rokycan, kolem vodní nádrže Klabava, až k samotné obci Klabava nahradil původní štěrkovou cestu plnou výmolů a nerovností. „Nový úsek začíná v křižovatce se silnicí III/2327 před obcí Klabava a pokračuje po stávající veřejné účelové komunikaci U Klabavy až pod dálniční most dálnice D5, kde se napojuje na stávající stezku pro pěší a cyklisty. Kompletně se opravil povrch původní účelové komunikace o délce 1517 metrů, nyní má šířku tři metry, stavebně jsme vyřešily také původní nepřehledné vyústění cyklostezky na silnici před Klabavou, kde jsme dobudovali 38 metrů stezky pro chodce a cyklisty,“ vysvětlila Jana Švandrlíková, manažerka dobrovolného svazku obcí Horní Berounky, který v roce 2019 vybudoval prodloužení cyklotrasy RT3 u západního okraje Rokycan podél silnice II/605 směrem ke Klabavě za 6,2 milionu korun.

Slavnostní otevření opraveného úseku se uskuteční cyklojízdou v sobotu 10. června z Rokycan až do Červeného Hrádku.Již 17. ročník cyklovýletu od Plzně pod Brdy s názvem Z Rokycan do Kyšic slavnostně otevře kromě opraveného úseku u Klabavy opravenou cyklostezku z Kyšic do Červeného Hrádku. Start je v sobotu 10. června v 10 hodin z Masarykova náměstí v Rokycanech. V cíli, Hospůdka U Ženíšků v Červeném Hrádku, je zajištěno občerstvení,“ zve na akci Adriana Jarošová, mluvčí města Rokycany.

Celkové náklady byly 5,8 milionu korun. Financování projektu bylo podpořeno Plzeňským krajem – podpora výstavby cyklostezek, cyklotras a specializované cyklisté infrastruktury v Plzeňském kraji (2 mil. Kč) a Ministerstvem pro místní rozvoj, IROP – 32. výzva ITI Plzeň – SC 1.2 Cyklodoprava (3,8 mil. Kč).

Foto město Rokycany

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24