QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Mezinárodní úspěch studenta ZČU! Blatto Buggy oslnila porotu prestižní soutěže - FOTKY

30.05.2023 9:29

Student Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni Ondrej Adamec získal ocenění v designérské soutěži ENVO Next Move pořádané kanadskou společností ENVO Drive.

Blatto Buggy_0523_ZČU (7)
Blatto Buggy_0523_ZČU (7)Blatto Buggy_0523_ZČU (1)Blatto Buggy_0523_ZČU (2)Blatto Buggy_0523_ZČU (3)Blatto Buggy_0523_ZČU (4)Blatto Buggy_0523_ZČU (5)Blatto Buggy_0523_ZČU (6)

Mikromobilita aktuálně patří mezi často skloňovaná slova. Označuje především způsob osobní dopravy ve městech na kratší vzdálenosti, který si zároveň klade za cíl snížit dopravní zátěž nebo znečištění. Mezinárodní soutěž ENVO Next Move má za cíl navrhnout novou generaci udržitelné osobní dopravy. Mezinárodní soutěže se zúčastnilo 382 designérů z 34 zemí. Třetí příčku obsadil student ZČU.

Jak by mohla vypadat budoucnost elektrické osobní dopravy, nastínil Ondrej Adamec, student třetího ročníku bakalářského studia v ateliéru Průmyslového designu. Svou autonomní Blatto Buggy přihlásil do soutěže ENVO Next Move, do kategorie užitkových vozidel. „Blatto má skládací sedačky a hliníkovou konstrukci skrytou pod textilií, která se používá u kabrioletu. Vozidlo je elektrické, ovladatelné dvěma joysticky, a dokonce autonomní – díky kamerám, které jsou v každém rohu, ho můžete ovládat pouze pomocí aplikace v telefonu, například pro svoz balíků a zboží,“ vysvětluje Ondrej Adamec.

Blatto Buggy je vhodná pro pátrací a záchranné práce, skladování i práce na farmě. Ondrej Adamec se inspiroval šváby, a tak je Blatto malý, robustní, skladný a nezastavitelný. Díky nábojovému motoru, pohonu 4×4, hydraulickým brzdám a hmotnosti 180 kg uveze až pět osob.

Jedním z hlavních posuzovaných kritérií v soutěži byla stabilita vozidla, respektive jeho nízké těžiště, dále také modulární použití, tedy schopnost převozu osob i nákladu na krátké vzdálenosti, nízká hmotnost, silná světla pro použití v noci, rozvor maximálně 2 metry a průměr otáčení 5 metrů.

„Porotě se líbilo utilitární a originální řešení a především fakt, že Ondrej dbal na splnění velmi přísných kritérií zadání. Blatto je hodnotným příspěvkem do profesního portfolia, ve své budoucí kariéře Ondřej toto ocenění určitě zhodnotí. Pro ateliér Průmyslového designu se jedná o další úspěch na mezinárodním poli a potvrzení vysoké úrovně našich absolventů,“ říká Jan Korabečný, vedoucí ateliéru Průmyslového designu na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara.

Foto ZČU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24