Milovníci tepla se dočkají! Meteorologové slibují tropické dny

12.06.2022 8:48

Česko již první tropický den tohoto roku zažilo. Meteorologové však upozorňují, že po propršených dnech převezme nadvládu opět sluníčko.

Bazén v Plzni na Slovanech

První tropický den tohoto roku byl v pátek 20. května. V Plzni naměřili meteorologové 30,9 stupně Celsia, což je o jednu desetinu stupně víc, než byl dosavadní rekord stanice z roku 1979.

Následně však spíše na našem území pršelo a teploty klesly i o deset stupňů. Milovníci léta a teplého počasí budou mít opět důvod k radosti. Předpovědi totiž slibují teplo a další tropické dny.

Výběžek vyššího tlaku vzduchu zasahující od západu do střední Evropy bude slábnout. Během neděle začne ovlivňovat počasí na severozápadě území studená fronta, která v pondělí přejde přes naše území dále k východu. Za ní se do střední Evropy rozšíří výběžek tlakové výše, která se bude přesouvat přes střední Evropu k východu. Nad západní Evropou se prohloubí brázda nízkého tlaku vzduchu, po její přední straně bude v závěru období proudit do střední Evropy velmi teplý vzduch.


Předpověď na neděli

Jasno až polojasno. Během dne místy až oblačno a ojediněle, v severozápadní polovině Čech k večeru místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C, v 1000 m na horách kolem 22 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s. Během dne v Čechách vítr přechodně mírný západní 2 až 6 m/s a v bouřkách zesílí.

Předpověď na pondělí

Oblačno, přechodně až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, místy bouřky. Později odpoledne a večer od západu ubývání srážek a oblačnosti. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C, na jihovýchodě až 26 °C. Slabý proměnlivý nebo jihozápadní vítr, během dne se bude měnit na mírný západní až severozápadní 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na úterý

Polojasno až skoro jasno, přechodně až oblačno. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C. Slabý proměnlivý, přes den mírný severozápadní až severní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na středu

Jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na čtvrtek

Polojasno, přechodně při zvětšené oblačnosti místy přeháňky, ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle

Jasno až polojasno, přechodně při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C, v závěru 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty v pátek 23 až 27 °C, postupně 27 až 32 °C.

Foto: ilustrační
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24