Ministertsva budou propouštět až 6000 zaměstnanců, odcházet budou i hasiči a policisté

18.09.2010 11:11

V důsledku škrtů se až 6000 zaměstnanců ministerstev ocitne bez práce. Přesná čísla ještě nejsou, protože některá ministerstva se ještě nevyjádřila. Spekuluje se ale o tom, že čísla budou mnohem vyšší.

Miroslav Kalousek v Plzni 19 3 2010

Do konce roku čekají zaměstnance ministerstev krušné chvilky. Zhruba 6000 z nich totiž přijde o práci v důsledku škrtů. Přesný počet zatím není znám, ale možná půjde o daleko více lidí.

Nejvíce úředníků by mělo odejít z ministerstev vnitra, práce a sociálních věcí a financí. Právě pod tyto úřady spadá velký počet administrativních pracovníků. Propouštění se nevyhne ani policistům a hasičům. Mezi uniformovanými muži zákona ubyde asi 6000 a hasičů asi 400.

Ministr vnitra Radek John chce propustit ze svého úřadu 20% lidí a z policejního prezidia jich odejde na 600. Ministerstvo práce a sociálních věcí, pod které patří mimo jiné úřady práce a Česká správa sociálního zabezpečení, uvažuje o zrušení pěti až osmi procent z celkových 18 500 pracovních míst v resortu. Odejít by tedy mohlo přes 900 lidí. Ani ministerstvo financí nebude stranou, ministr Kalousek chce propustit 911 lidí a ze samotného ministerstva odejde 130 lidí. Ministerstvo obrany propustí 700 civilních zaměstnanců.

Ministr školství chce propustit asi 15 procent úředníků, a ze sekce pro čerpání peněz z EU by jich mohlo odejít až 30 procent. Ministerstvo kultury zruší 28 pracovních míst, tedy zhruba deset procent.

Udržet zaměstnance chce ministr vnitra ve vězeňství.

Ministerstvo zahraničí bude kvůli škrtům uzavírat 5 velvyslanectví a na dalších zahraničních misích bude snižovat počet zaměstnanců.

Ministerstvo zemědělství propustí 140 úředníků a počítá se snížením počtu zaměstnanců v podřízených organizacích o deset procent. Více než 50 pracovních míst ubude na ministerstvu životního prostředí. Z příspěvkových organizací tohoto ministerstva odejde nejméně dalších 200 zaměstnanců.

Ministerstvo dopravy opustí 88 lidí, tedy asi 17 procent z celkového počtu zaměstnanců. Dalších 200 pracovníků chce ale kvůli masivnímu šetření propustit Ředitelství silnic a dálnic, které zaměstnává zhruba 1900 lidí.


SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24