QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Ministr Válek: Chceme zavést pracovní karanténu, plánujeme omezení akcí

07.01.2022 18:20

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek představil další plány boje s pandemií covid-19. Mimo jiné chce zavést pracovní karanténu, omezit hromadné akce. Čtěte podrobnosti...
 

valek

Ministr zdravotnictví plánuje  změny od 17. ledna, kdy očekává podle prognóz největší nástup vlny omikronu. "Vlna omikronu má velmi rychlý nástup a velmi rychlý pokles," řekl Válek.

"Budeme pokračovat v plánu, od 11. ledna zkrácení izolace a karantény na 5 dnů. Plus od 17. ledna testování všech zaměstnanců antigenními testy dvakrát týdně s tím, že teď jsme ladili některé technické věci," uvedl Vlastimil Válek, ministr zdravotnictví.

Podle ministra zdravotnictví nyní vláda hledá cesty, jak definovat krizovou infrastrukturu. "Chtěli bychom zavést model pracovní karantény," říká dále Válek s tím, že spustit by se měla od 17. ledna. A podle Válka by se měla týkat určitě personálu ve zdravotnictví a sociálních službách.

Jak by měl vypadat režim pracovní karantény? "Režim pracovní karantény je, že místo do karantény domů, půjde zaměstnanec do karantény do práce. Bude mít některá zpřísněná opatření a ty teď ladíme. A ty když bude splňovat, tak bude moct pracovat," vysvětluje Válek.

Konkrétní detaily zatím ale jasné nejsou. "Hledáme cestu, aby řidič metra, který přijde do práce, vytře se, bude mít pozitivní antigenní test, aby tedy nemusel odcházet domů do karantény, ale aby mohl dál nastupovat do metra a metro řídit. Hledáme cestu, aby osoba, která vykonává činnost nezbytnou pro fungování státu, nešla domů do karantény, ale za nějakých podmínek měla tu karanténu v práci," dodává Válek.

Plánuje se omezení hromadných akcí...

"Plánujeme omezení pro hromadné akce, kina, divadla, sportovní akce apod.," uvedl Válek s tím, že i tato věc se stále diskutuje a měla by platit také od 17. ledna zhruba do poloviny února. Ministerstvo ji mimo jiné diskutuje i se Sportovní agenturou, s ministerstvem kultury apod. "Organizátoři akcí se to dozvědí s dostatečným předstihem," řekl Válek, i když do 17. ledna zbývá už jen 10 dní.

Co se týče testování ve školách Válek zmínil, že současná cesta byla dobře volená. Zároveň upozornil, že chce převést větší zátěž na rodiče. "Zátěž má být na rodičích. Chtěl bych, aby děti měly svobodu a zodpovědnost přesvést na rodiče. Jak to uděláme ve školství, diskutujeme opatření, která budou pro školství méně komplikovaná a striktní," říká ministr zdravotnictví.

Jak dopadlo testování v plzeňských školách jsme se ptali na odboru školství plzeňského magistrátu. Více čtěte zde.

Ministr se stále domnívá, že i přes všechna nová opatření budou mít lidé stále motivaci k očkování. "Motivace tady je. Jedna jediná výhoda pro všechny očkované je, že nebudou mít závažný průběh a nezemřou," říká Válek.

foto: vlada.cz

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24