Miroslav Lávička se stal rektorem ZČU. Proběhla slavnostní inaugurace - FOTKY

06.04.2023 10:05

Ve středu 5. dubna byl slavnostně uveden do funkce nový rektor Západočeské univerzity v Plzni Miroslav Lávička. Při inauguraci v plzeňské Měšťanské besedě převzal insignie spojené s rektorskou funkcí a složil slib. 

inaugurace rektora ZČU_0423 (1)
inaugurace rektora ZČU_0423 (1)inaugurace rektora ZČU_0423 (2)inaugurace rektora ZČU_0423 (1)inaugurace rektora ZČU_0423 (3)inaugurace rektora ZČU_0423 (4)inaugurace rektora ZČU_0423 (5)

Rektor Miroslav Lávička převzal při slavnostní inauguraci rektorský řetěz a žezlo – insignie symbolizující pravomoci spojené s výkonem rektorské funkce, které mu zvolením do svého čela svěřila Akademická obec Západočeské univerzity v Plzni. Poté složil slib a přednesl inaugurační projev.

„Pro rozvoj univerzity je zásadní, aby nejen reagovala na vnější prostředí, ale aby sama nastolovala témata, a aktivně tak přispívala k proměnám města a regionu,“ uvedl rektor Miroslav Lávička při inauguraci, která se uskutečnila v Měšťanské besedě v Plzni za účasti zástupců Parlamentu ČR, krajů, města Plzně, rektorů a dalších hostů z řad akademické sféry, spolupracujících firem a politického a veřejného života. „Je nepochybné, že prostředí a klima překotných změn vyvolávají v současné době ve společnosti pocit nejistoty, nepřehlednosti a nestability, jsem přesvědčen, že i z těchto důvodů význam vzdělávání v následujících letech ještě více posílí,“ řekl rektor. 

Prof. RNDr. Miroslav Lávička, Ph.D., je v pořadí šestý rektor Západočeské univerzity v Plzni. Své funkce se ujal 1. března poté, co byl 21. prosince 2022 Akademickým senátem ZČU zvolen kandidátem na rektora a 15. února 2023 prezidentem republiky Milošem Zemanem rektorem jmenován.

Medailonek: 

Miroslav Lávička vystudoval učitelství matematiky a chemie pro střední školy na Fakultě pedagogické ZČU a poté pokračoval v doktorském studiu na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy. V roce 2011 se habilitoval na ZČU v oboru Aplikovaná matematika a v témže oboru byl v roce 2020 jmenován profesorem. Od roku 2002 působí na katedře matematiky Fakulty aplikovaných věd ZČU, předtím pracoval na Fakultě pedagogické. V letech 2012–14 byl proděkanem pro tvůrčí činnost a vnější vztahy FAV, následně zastával v letech 2014–17 funkci děkana a poté pracoval do roku 2020 jako proděkan pro strategii a legislativu. 

Univerzitu povede do konce února 2027. 

Foto ZČU

 
SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24