QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Mohutný jírovec Na Práchovně byl nakažen nebezpečnou houbou. Město Rokycany ho nechalo pokácet – FOTKY

15.05.2023 10:19

Město Rokycany muselo nechat pokácet mohutný jírovec Na Práchovně mezi náhonem a dětským hřištěm.

jírovec pokácený_0523_město Rokycany (2)
jírovec pokácený_0523_město Rokycany (2)jírovec pokácený_0523_město Rokycany (1)jírovec pokácený_0523_město Rokycany (3)jírovec pokácený_0523_město Rokycany (4)

„V pátek 12. května muselo město Rokycany z bezpečnostních důvodů zcela pokácet mohutný havarijní jírovec (lidově nazývaný kaštan) Na Práchovně mezi náhonem a dětským hřištěm. Strom byl napaden velmi nebezpečnou dřevokaznou houbou a to v rozsahu masivní infekce kmene. Jednalo se o dřevomor kořenový,“ informovalo město Rokycany.

Dřevomor kořenový, jinak také spálenka skořepatá, je patogenní houba. Rozkládá dřevo především listnatých stromů. Stromy, které napadne, se obvykle ulamují u kořenů. „Přizvaný odborník, certifikovaný arborista, ve středu 10. května potvrdil, že stav stromu je havarijní, neboť se jedná o obávaný dřevomor kořenový. Tato houba totiž vytváří v dubnu – květnu drobné bílé plodnice, které zanedlouho ztmavnou, až zčernají. Proto jsou velmi snadno přehlédnutelné. Plodnice většinou vyrůstají na bázi kmene (tj. u země) a na kořenových nábězích. Tohle je první případ v Rokycanech, kdy plodnice nevyrůstají u země, nýbrž ve spodní části kmene. Kolemjdoucí je vůbec nezaznamená,“ dodalo město.

Foto město Rokycany

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24