QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na čápy v Dešenicích bude čekat zbrusu nové hnízdo – FOTKY

15.02.2023 12:30     16.02.2023 9:51

V Dešenicích na Klatovsku byl vystavěn nový sloup, který na jaře nabídne zázemí pro čápy bílé. Původní hnízdo muselo být zlikvidováno.

nový sloup pro čápy_Dešenice_0223_DES OP (1)
nový sloup pro čápy_Dešenice_0223_DES OP (1)nový sloup pro čápy_Dešenice_0223_DES OP (3)nový sloup pro čápy_Dešenice_0223_DES OP (5)nový sloup pro čápy_Dešenice_0223_DES OP (6)nový sloup pro čápy_Dešenice_0223_DES OP (2)nový sloup pro čápy_Dešenice_0223_DES OP (7)nový sloup pro čápy_Dešenice_0223_DES OP (8)nové hnízdo na sloupu_Dešenice_0223_DES OP (1)nové hnízdo na sloupu_Dešenice_0223_DES OP (2)nové hnízdo na sloupu_Dešenice_0223_DES OP (3)

Ve čtvrtek 2. února vyrostl v Dešenicích na Klatovsku nový betonový sloup s umělou hnízdní podložkou pro čápy bílé. „Cílem akce bylo vytvoření náhradní hnízdní podložky pro pár čápů bílých, který se zhruba před dvěma roky usadil na nedalekém příhradníkovém a funkčním sloupu elektrického vedení v obci. Původní hnízdo bylo čápy však vpleteno přímo do živých vodičů, a tak muselo být z bezpečnostních důvodů jak lidí v obci, tak i čápů, sundáno a přemístěno jinam,“ vysvětlil Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň.

„Čáp bílý je totiž zákonem zvláště chráněný živočich, a tak dostal správce sítě za úkol zajistit na své náklady hnízdní podložku náhradní, novou. Celá akce vyšla zhruba na 180.000,- Kč, a musím přiznat, že je radost, když se spolupracuje s profesionály a na akci máte jak odpovídající techniku, tak zkušené profesionály,“ pochvaloval si Karel Makoň.

Nový sloup již stojí, ještě je nutné vyrobit imitaci hnízda. „Následně už jen my osadíme na kovový rošt imitaci rozestavěného hnízda a budeme všichni doufat, že se čápi do Dešenic s jarem zase vrátí a novou hnízdní podložku obsadí,“ doufá Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň.

AKTUALIZACE:

Ve středu 15. února bylo na stožár nainstalované rozestavěné hnízdo. „S Milošem Paiskerem st. jsme osadili na nově postavený stožár s kovovou hnízdní podložkou imitaci rozestavěného čapího hnízda, která by měla domovský čapí pár přilákat a přesunout jejich hnízdo z funkčního příhradníkového stožáru elektrického vedení na fungl nový a bezpečnější betonový sloup," aktualizoval Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň.

Foto DES OP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24