Na horách začne sněžit a mrznout, v neděli v noci hrozí v kraji náledí

15.01.2023 12:11

V Plzeňském kraji začne v neděli ve 20 hodin platit varování před náledím, platné bude až do pondělí 16. ledna dopoledne, konkrétně do 10:00. A jak to bude vypadat s počasím následující dny?

3

Varování před náledím aktuálně vydal Český hydrometeorologický ústav. Platí pro celý Plzeňský kraj a také pro další kraje v České republice včetně sousedních regionů - Středočeský, Jihočeský i Karlovarský kraj.

"Při poklesu teplot pod bod mrazu se bude na mokrých površích lokálně vytvářet náledí. Hrozí nebezpečí úrazů v důsledku uklouznutí, problémy v dopravě a zvýšená nehodovost," varují meteorologové.

V pondělí ještě očekáváme stejný ráz počasí jako doposud, v týdnu by pak mohly přijít první sněhové přeháňky. Sněžit by mělo zejména na horách ve středu a ve čtvrtek a poté během další soboty. Sněžení se neočekává nijak intenzivní, od úterý má na horách ale mrznout.

V úterý má být oblačno až skoro zataženo, místy přechodně i polojasno. Ojediněle sněhové přeháňky, pod 400 m během dne i smíšené nebo dešťové. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, nejvyšší denní 1 až 5 °C.

Ve středu bude také zatažená obloha, místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, na horách četnější. V nížinách pod 400 m přes den přechodně i srážky smíšené. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, nejvyšší denní -1 až +3 °C.

I během čtvrtka se může ojediněle objevit sněžení nebo sněhové přeháňky. Sněžení meteorologové předpovídají hlavně na Šumavě. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat v rozmezí -1 až -5 °C, nejvyšší denní -2 až +2 °C.

 

ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24