Na konci října nás čeká nebeská podívaná!

19.10.2022 10:08

Částečné zatmění Slunce nastane kolem poledne v úterý 25. října. Úkaz bude možné pozorovat pouhýma očima, před tím ale odborníci varují.

Návrh bez názvu

„V úterý 25. října 2022 kolem místního poledne se na nás „usměje“ Slunce. Čeká nás totiž jeho zatmění. Bude jen částečné, ale pro centrální Evropu bude z geometrického hlediska přímo ideální. Česko se bude nacházet v oblasti, kde Měsíc Slunce zakryje přibližně z 28,5 %,“ uvádí Hvězdárna v Rokycanech a Plzni.

Kdy bude možné úkaz pozorovat? „Úkaz začne na západě Česka sekundy před 11:12 SELČ, kdy se z pravého, respektive horního kraje začne do slunečního disku „zakusovat“ silueta tmavého Měsíce v novu. Maximum úkazu proběhne na území Česka mezi 12:14 - 12:22 SELČ podle polohy pozorovatele,“ informuje Hvězdárna v Rokycanech a Plzni.

Úkaz na obloze bude k vidění více než dvě hodiny. Pozorovat jej bude možné pouhýma očima, ale před tím odborníci varují. „Při pozorování věnujte pozornost ochraně zraku – pro sledování Slunce používejte pouze k tomu určené speciální filtry a nikdy se nedívejte do slunce dalekohledem bez filtru, hrozí trvalé poškození zraku,“ upozorňuje Astronomický ústav AV ČR.

„Do roku 2030 se dočkáme ještě 5 dalších částečných zatmění. Nejvýraznější bude v srpnu roku 2026. Nejbližší další zatmění Slunce uvidíme už 29. března 2025. Samozřejmě bude opět jen částečné,“ doplňuje Hvězdárna v Rokycanech a Plzni.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24