QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na obsahu masa výrobci dál šidí - FOTKY

04.07.2016 7:59

SZPI se znovu zaměřila na testování salámů a dalších podobných výrobků s ohledem na obsah masa. Žádná sláva se ovšem nekoná. Realita se od etiket hodně lišila!

1
23154768

Nižší podíl masa odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce hned u dvou výrobků v řetězci Lidl, dále také v Kauflandu a v obchodní síti Billa. Jednalo se například o párky, salámy, ale i masové koule. Údaje na etiketách se poměrně dost rozcházely se skutečným složením výrobku.

V řetězci Lidl odhalila SZPI falšované potraviny hned dvakrát. V jednom případě šlo o "Dulano drůběží párky" s označením data minimální trvanlivosti do 15. ledna 2018 německého výrobce Böklunder. "Výrobce na obalu uvedl obsah masa v hodnotě 70%, laboratorní analýza však stanovila přítomnost 60,3% masa," uvádí SZPI. Ve druhém případě se jednalo o "Kuřecí šunku" polské výroby místo 89 procent masa měla šunka o zhruba deset procent méně.

V Kauflandu inspektoři objevili další výrobek zahraniční produkce. Tentokrát to byla maďarská "Pick Mives selská klobása pálivá". Ta lákala na obsah masa 129 procent. I když výsledek testu byl obecně velmi slušný, i tak došlo ke klamání zákazníků. Analýza totiž ukázala 114 procent masa.

Příliš dobře si nevedly ani "BILLA EASY! MEAT BALLS FRIED", tedy masové smažené kuličky nabízené v síti Billa. "U výrobku byl laboratorním rozborem prokázán nižší obsah masa, než uváděla etiketa a spotřebitel tak byl klamán informací na obalu. Analýza zjistila 72,5% masa oproti uvedeným 87 %, což lze označit za případ výrazného falšování u nejhodnotnější složky potraviny," informovala inspekce..

"S kontrolovanými osobami SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty. Vzhledem k dosavadním výsledkům bude SZPI v kontrolách tohoto problematického segmentu v nezmenšené intenzitě pokračovat," uzavírá mluvčí inspekce.

FOTO: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24