QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Ostrým se těžce zranil turista, zasahovala horská služba a vrtulník - FOTO

30.07.2017 20:07

Čtyřicetiletý český turista se v neděli odpoledne těžce zranil po pádu ze skály na hraničním vrchu Ostrý, vrtulník ho transportoval k ošetření do Německa. Zasahovala horská služba z Čech i Německa.

horská služba

„My jsme dostali výzvu ve čtvrt na tři od dispečinku Policie ČR a ti byli původně kontaktováni policií z Bavorska. Přítelkyně zraněného oznámila, že muž spadl z výšky asi pěti metrů těsně pod vrcholem hory Ostrý,“ uvedl Martin Kocum, zasahující člen Horské služby Šumava.

Vzhledem k lokalitě nehodu řešila i německá horská služba Bergvacht Bayern.

„Z naší stanice je to na místo asi dvacet kilometrů a poslední tři kilometry bez možnosti využít terénní techniku. Proto jsme museli potřebné vybavení dopravit ke zraněnému pěšky,“ popsal zásah Martin Kocum s tím, že když dorazili, na místě už byli kolegové z Bergvacht.

Společně pak muže vyšetřili a zjistili, že si kromě dalších poranění pravděpodobně zranil i páteř.

Na místo byl tedy povolán vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR z Plzně-Líní. Vrtulník po příletu nad místo nehody naložil turistu pomocí jeřábu na palubu, pak ho transportoval do německého Lamu. Tam jej posádka předala bavorské záchranné službě, která muže opět pomocí vrtulníku transportovala k dalšímu ošetření do nemocnice v Regensburgu.

„Vzhledem k akutnosti a vzdálenostem se ukázalo jako efektivnější muže převézt do Německa. Takto máme nastavenu přeshraniční spolupráci a musím říci, že stále funguje ke spokojenosti nás i německých kolegů,“ doplnil k dnešní akci Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Foto facebook Horská služba Šumava Kvilda

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24