Na Šumavě byl objeven strom, který žil 623 let! FOTKY!

20.06.2016 17:42

Odborníci objevili na Šumavě nad Plešným jezerem smrk, který pamatoval vládu Karla IV. Ze vzorku, který ze stromu odebrali, zjistili, že žil přesně 623 let!

smrk
smrksmrk3smrk2

Tým odborníků zkoumá už více než deset let na Šumavě stáří stromů. Teď objevili suché torzo stromu, který žil více než 600  let.

„Byla jednou z několika desítek souší, ze které jsme vzali vzorek. Už na místě nám bylo jasné, že se jedná o jeden z nejstarších zkoumaných stromů. V další fázi výzkumu v laboratoři se ukázalo, že se jedná o vůbec nejstarší doložený smrk,“ popisuje Tomáš Koutecký z Mendelovy univerzity, který se svým týmem prováděl výzkum.

Ze štěpu klínového výřezu, který ze stromu odborníci odebrali, zjistili, že se náhodně vybraný smrk, jenž měl ve výšce půl metru nad zemí průměr pouhých 58 cm, dožil 623 let. Zahynul v roce 1994, pravděpodobně po napadení kůrovce.

„Přesně 623 letokruhů jsme spočítali na vzorku, který jsme ale odebírali ve výšce půl metru. Je tedy jisté, že tento strom je ještě starší, pravděpodobně o víc než deset let. Zajímavé také je, že největší tloušťka letokruhu byla 1,6 mm, nejmenší pak 0,03 mm. Největší přírůsty, měl v 18. století,“ dodává Tomáš Koutecký.

Fotografie NP Šumava zachycují odebrání klínového výřezu ze stromu.

Foto: Facebook NP Šumava - Štěpán Rosenkranz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24