QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Šumavě se vážně zranila mladá lyžařka! Narazila do zasněžovacího zařízení

10.02.2014 14:54

Jarní prázdniny, které od pondělí mají na Klatovsku a Rokycansku, zvedly na Šumavě návštěvnost. Horská služba nabádá k opatrnosti. Na Zadově se už v pondělí vážně zranila 18letá dívka. 

horska služba_FOTO hscr.cz

Kolotoč jarních prázdnin odstartoval už také v Plzeňském kraji. Od 10. února mají volno školáci na Klatovsku a Rokycansku a návštěvnost lyžařských areálů se zvedá. Horská služba varuje lyžaře kvůli vysokému počtu lidí. Na Zadově už museli záchranáři v pondělí dopoledne zasahovat u vážně zraněné mladé lyžařky.

Jarní prázdniny nezačaly příliš šťastně v areálu na Zadově. Teprve 18letá lyžařska se na svahu vyhýbala dalšímu lyžaři a při manévru narazila do zasněžovacího zařízení. "Kolemjedoucí lyžaři ihned zavolali na náš dispečink, takže jsem u ní byl během cca pěti minut. Okolo ní stálo mnoho jiných lyžařů, takže jsem je poslal po sjezdovce dolů a začal s vyšetřením,“ popsal výjezd ke zraněné Miroslav Cinádr, zasahující člen Horské služby Šumava. Pro mladou dívku nakonec musel přiletět vrtulník.

Lyžařské areály začínají praskat ve švech! "Buďte maximálně opatrní," varuje Horská služba.

Začátek jarních prázdnin je v areálech znát. Už během víkendu počty návštěvníků narůstaly a vzhledem k tomu, že v noci na pondělí opět na Šumavě poměrně dost mrzlo, rozjela se znovu také sněžná děla. Sjezdovky tak jsou pro návštěvníky opět o neco lépe připravené. Přesto by měli být maximálně opatrní, aby si lyžování užili v naprosté pohodě.

"Na Šumavě je nyní kvůli klimatickým podmínkám otevřeno jen málo sjezdovek a vzhledem k tomu, že začaly jarní prázdniny, jsou všechny doslova přeplněné lyžaři. Upozorňuji proto všechny, že musí bezpodmínečně jezdit ohleduplně k ostatním i k sobě a jízdu přizpůsobit aktuálnímu stavu tratí,“ varuje  návštěvníky hor Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava s tím, že nutné je též dodržování Desatera FIS pro bezpečný pohyb na sjezdovkách.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT