QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Meningokok zabil mladého studenta v Plzni

14.01.2016 9:36     14.01.2016 14:47

Student jednoho z plzeňských učilišť zemřel minulý týden. Škola přijala hygienická opatření. Podle hygieniků šlo bohužel o sporadický případ s fatálními následky.

FOTO_QAP (2)

Meningokoková infekce zabila v Plzni žáka jednoho z učilišť. Podle hygieniků šlo o ojedinělý případ, epidemii v regionu zatím nic nenasvědčuje.

Chlapec, žák Středního odborného učiliště stavebního, zemřel v minulém týdnu. Podle krajské hygienické stanice šlo o fatální dopad nemoci, rozhodně ne o epidemii. "Je to sporadické onemocnění, bohužel to mělo v tomto případě fatální následky," řekla Jitka Průchová, lékařka Krajské hyginické stanice.

Škola přijala doporučená opatření hygieniků. A to ještě před tím, než došlo k nejhoršímu. Své o tom ví i syn primátora Plzně, který se zesnulým chlapcem chodil do třídy. 20letý syn primátora Jakub prodělal mononukleózu a vrátil se po měsíci do školy. Okamžitě ale musel pryč kvůli snížené imunitě a musel znovu na lékařské testy. "Kuba šel tedy zpátky na infekční kliniku, aby se nechal vyšetřit. Bylo mu řečeno, že je všechno v pořádku. Následně se dozvěděl, že jeho kamarád už není mezi námi. Musím říct, že to neseme velmi špatně. Jsme z toho zdrceni," řekl k tragédii primátor Martin Zrzavecký.

Meningokok v kraji zabíjel už několikrát v minulosti. Vysoký výskyt byl zaznamenán v regionu v roce 2009. V květnu zemřela kvůli nákaze 16letá dívka ze Stříbra, kterou tehdy převážela záchranka do nemocnice v Plzni na žádost ošetřující lékařky. Dívka bohužel v nemocnici zemřela. Meningokoková infekce tehdy zabíjela krátce po sobě. Už v dubnu totiž kvůli infekci zemřla teprve 8letá dívenka. V říjnu pak onemocněly hned tři děti ve školce v Sedlci u Starého Plzence.

Meningokokovým onemocněním jsou nejohroženější teenageři ve věkové skupině od 15 do 19 let. Infekce, která se šíří kapénkovou nákazou, může ale postihnout kohokoliv.

FOTO: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT