QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Náměstí Karla Panušky v plzeňském Újezdě čeká zásadní proměna

05.03.2023 11:11

Jak moc se centrum Újezda promění, zatím není zcela jasné. Jisté ale je, že k revitalizaci dojde. Takový je totiž výsledek jednání zástupců čtvrtého plzeňského obvodu s místními obyvateli.

top 4 F_0023_B09_1234
top 4 F_0023_B09_1234top 3 F_0100_A14_5672ujezd 2top1 F_0071_B09_1258

Setkání s občany Újezda proběhlo první březnový den. Už nyní je jasné, že prostor zdejšího náměstí projde zásadní proměnou. Jak přesně se prostor změní, ukáží výsledky participativního projektu, který bude vyhlášen v následujících měsících. Lidé budou moci podávat návrhy, jak by měla změna vypadat.

„Jsme rádi, že máme společný cíl. Chceme, aby újezdské náměstí ožilo a bylo místem setkávání. Už nyní zde plánujeme kulturní akci k oslavě Velikonoc,“ uvedl starosta Tomáš Soukup po setkání s občany.

Myšlenka proměny centra Újezdu, který patří pod čtvrtý plzeňský obvod, vznikla v souvislosti s nápadem místních obyvatel, kteří chtějí připomenout dnes již neexistující kapli svaté Anny. Ta byla postavena ke konci 19. století a o 70 let později byla pravděpodobně z ideologických důvodů zbořena. Vybudování pamětního místa vzbudilo velký ohlas u zdejších obyvatel a také s sebou přineslo zájem o úpravu centra městské části Újezd.

„Návrh vychází z ideje připomenout zaniklou stavbu dílem, které není přímo architekturou, ale určitým odrazem původní stavby. Dílo tvoří jakési torzo znázorněné svislými liniemi tyčí porostlých popínavými rostlinami,“ popisuje architekt Marek Marovič. Pamětní místo vychází z původního půdorysu kaple a mělo by tak být zajímavým moderním architektonickým prvkem, kde by se lidé mohli zastavit a odpočinout si.

Náměstí ale čeká celková revitalizace. „Jde nám o to, abychom na proměně tohoto území pracovali společně, proto vytvoříme s místními obyvateli a architekty celkovou koncepci dané lokality. Realizovat poté budeme postupně jednotlivé etapy. Pozvolna tak dojde k celkové revitalizaci náměstí Karla Panušky,“ doplnil místostarosta Jan Kakeš.

foto: ÚMO Plzeň 4

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24