Napadl nový sníh, proto Vám poradíme, kam vyrazit na lyže

11.02.2010 11:56

Během posledních dní stále sněží, lyžaři si jistě libují. Kam momentálně vyrazit za zimními sporty v Plzeňském kraji? O víkendu se navíc pořádá i pár zajímavých akcí.

Sportovní areál Špičák

Sněží a sněží a sněží... A sněžit bude. Do víkendu má napadnout dalších pár desítek sněhu. Přes bod mrazu by se teploty měly přehoupnout až v březnu, můžeme si ho tedy užívat dle libosti. Milovníci zimních sportů jsou jistě u vytržení. Momentálně se nenajde snad jediný ski areál, který by nebyl v provozu. Na horách se výška sněhu pohybuje kolem závratných 100 centimetrů. Chtěli byste také někam vyrazit?

Pokud nevíte, jaké areály v Plzeňském kraji vlastně jsou, koukněte na náš článek "Vyražte na lyže. Přinášíme přehled lyžařských areálů v Plzeňském kraji".

Momentální sněhová situace ve všech těchto střediscích je víc než uspokojivá. Například na Špičáku napadlo během poslední noci 10 centimetrů nového sněhu a pokud byste se chtěli prohrabat na holou zem, museli byste na některých místech překonat i přes 130 centimetrů udusaného bělavého sněhu. Je zde zprovozněho 17 z 18 vleků a vyřádit se můžete celkem na deseti sjezdovkách.

I jiná lyžařská střediska hlásí nový sníh, dokonce i přímo v Plzni ho je kolem 30 centimetrů.

V sobotu a neděli se například otevře i sjezdovka Sádek na Domažlicku. Lidé z okolí tedy nemusí cestovat až na Šumavu.

V sobotu 13. února se můžete vyřádit ve středisku Belveder v Železné Rudě při akci zvané Extreme Day. Na své si tu přijdou především obdivovatelé akrobatických kousků jak na sněhu, tak i na suchu. Bohatý program ale nabízí lákadla opravdu pro každého. Během dne slibují organizátoři zaplnit zasněžený svah, pódium, speciální překážky a dokonce i oblohu. Více se o této akci dovíte v jiném našem článku.

Běžecké stopy napříč Šumavou jsou povětšinou upravované, takže i o zájemce o tento druh lyžování je dobře postaráno.

Například na Špičáku na vás čeká několik běžeckých tratí:

1) Okruh Železná Ruda > Jezero Laka > Gerlova Huť > Železná Ruda Celková délka: cca 28 km
Popis trasy: Železná Ruda => Debrník 1,5km => Zámecký Les 2,3km =>Vodní kanál 6,1km =>Hůrka 1km =>Jezero Laka 1,5km => Hůrka 1,5 km => Ascherlack 6,5 km => Gerlova Huť 1,5 km => Sklářský Vrch 2,4 km => Samoty 2,8 km => Železná Ruda 1 km

2) Okruh Železná Ruda > Gerlova Huť > Hofmanky > Belveder > Železná Ruda Celková délka: cca 19 km
Popis trasy: Železná Ruda => Samoty 1km => Na Pošťáku 5,4 km => Gerlova Huť 2,9 km => Nový Brunst 1,5 km => Stará Hájovna 1 km => Hofmanky 3,5 km => Belveder 2,3 km => Železná Ruda 1 km

3) Běžecká trasa Železná Ruda > Belveder > Hofmanky > Pancíř > Můstek Celková délka: cca 9,5 km
Popis trasy: Železná Ruda => Belveder 1 km => Hofmanky 3,5 km => Pancíč 1,8 km => Tomandlův Křížek 0,4 km => Můstek 2,7 km

4) Běžecká trasa Špičácké Sedlo > pod Pancířem > Hojsova Stráž (Zámeček) Celková délka: cca 8 km
Popis trasy: Špičácké sedlo > pod Pancířem > Hojsova Stráž (Zámeček) Běžecký okruh Belveder Celková délka: cca 5 km

5) Běžecký okruh pod Ski areálem Špičák Celková délka: 3 km
Popis: Rovinatý okruh na loukách na úpatí Špičáku.

I na Domažlicku se najdou krásné upravované běžecké tratě, buďto Capartice nebo Čerchov. I zde je kolem 80 cm sněhu.

Užívejte sněhu, dokud je... Za pár desetiletí bychom třeba díky strašáku jménem globální oteplování mohli znát sníh pouze ze zahraničních dovolených nebo z obrázků.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24