13.12.2024 13:24
13.12.2024 9:22
Bazén v nové nafukovací hale na Slovanech se otevírá veřejnosti - FOTKY
12.12.2024 21:30
Viktorka doma prohrála s Manchesterem United 1:2
Plzeň má supermoderní kremační pece z Itálie, jediné v ČR
Na Ústředním hřbitově v Plzni mají nové kremační pece, ty jsou napojené na centrální dispečink do italského Udine. Mají daleko vyšší kapacitu, v kritických a pandemických situacích mohou být v provozu 24 hodin denně.
Jak vypadají a fungují nové kremační pece na plzeňském ústředním hřbitově v Plzni? Proč jsou výhodnější, jaká je kapacita? A kolik stály? To vše, jsme zjišťovali přímo na Ústředním hřbitově v Plzni.
Původní pece v plzeňském krematoriu sloužily od roku 1994. S těmi novými se ale nedají srovnat. Nové pece z italského Udine mohou žeh provádět nepřetržitě 24 hodin, pálit se tu mohou také těla o vyšší hmotnosti. Jeden žeh trvá 70 minut až dvě hodiny, záleží na hmotnosti i tělesné konstituci zemřelého.
„Kapacita nakládané rakve je 350 kilogramů z původních 180 kilogramů, což byla jedna z hlavních podmínek výběru nových pecí,“ vysvětluje ředitelka Správy hřbitovů a krematoria města Plzně Kateřina Šneberková.
Pece disponují moderní technologií. „Každá pec má svůj elektronický panel. Tady na tom panelu máme teploty provozní 417 stupňů v dopalovací komoře, standardní je 850 stupňů Celsia. Tady je vidět, kolik máme v hlavní komoře,“ ukazuje Kateřina Šneberková na panely v zadním traktu pece a dodává: „To identické, co je tady, je i na počítači v kanceláři a identické je v centrále v Udine. To znamená, když se tady stane nějaká závada, naši technici nejsou schopni to opravit. Nastoupí ale firma GEM, která to také vidí na svém monitoru a pokud je potřeba oprava, do 24 hodin přijede technik z Itálie a závadu opraví.“
Rozdíly oproti původním pecím jsou velké – liší se kapacita, technologie, ovládání. „Ovládání je velmi jednoduché, technik zvolí hmotnost těla, má tři možnosti programu. Vyhodnotí, který použije program a o nic se nestará,“ vysvětluje ředitelka.
Značně jiná je i kapacita těchto nových moderních pecí. „Denní kapacita jedné pece je 16 těl. Původní pec měla kapacitu 8 těl,“ říká Šneberková.
Navíc ve výjimečných situacích jsou tyto nové pece schopny být v provozu i 24 hodin denně. Tato výhoda se může projevit zejména při výjimečných pandemických situacích jako byla letos na jaře. To tady byla situace kritická. „To byla neuvěřitelná nálož. Museli jsme pálit i o víkendech a svátcích, protože ty původní pece potřebovaly 10 hodin, aby vychladly na provozní teplotu,“ vzpomíná ředitelka na březen a pandemii koronaviru.
„Došlo k velkému nárůstu zesnulých, my normálně máme 3000 žehů ročně a v měsíci březnu jsme měli 500 kremací. Nakonec jsme to ale zvládli a nemuseli jsme využívat služeb jiných krematorií,“ uvádí dále ředitelka.
Veřejnou zakázku na dodání tří nových pecí a kompletní demontáž a ekologickou likvidaci původních pecí vyhrála společnost GEM-Matthews z italského Udine. Jedná se o jednoho z největších světových výrobců kremačních pecí.
„Výměna pecí si vyžádala investici ve výši téměř 20 milionů korun, město Plzeň poskytlo 19 milionů korun, v loňském roce pět milionů korun, letos 14 milionů korun. Kremační pece vyšly na 19,7 milionu korun, zbylá částka jsou náklady na vybudování potřebné technologické infrastruktury,“ vysvětlil radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem města David Šlouf.
Při slavnostním představení pecí byli i zástupci města Plzně včetně primátora Martina Baxy.
foto: QAP.cz, Magistrát města Plzně