01.07.2025 17:45
01.07.2025 14:37
Vlna veder a riziko požárů. Meteorologové vydali výstrahu!
Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahy před velmi vysokými teplotami a nebezpečím požárů, které se týkají i našeho regionu.
01.07.2025 12:56 01.07.2025 13:10
Požár domu v Malechově: Hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu
V obci Malechov zasahují hasiči. Vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu.
Nebezpečné bílé barvivo v potravinách končí. Vědci zjistili jeho dopad na DNA
Látka oxid titaničitý je od 7. února zakázána, dosud se používala při výrobě potravin. Bílé barvivo je jedním z nejdiskutovanějších „éček“ posledních let. Dle posledních studií vědci zjistili, že látka se chová genotoxicky.

Oxidu titaničitému můžeme připsat řadu zajímavých vlastností, například velmi dobře odráží světlo a bez jakýchkoliv problémů pohlcuje UV záření. Díky tomu se používá jako bílý pigment při výrobě barev nebo jako UV filtr v opalovacích krémech.
Několik desetiletí se pod kódem E 171 používal i coby bílé potravinářské barvivo. Přestože nebyl oxid titaničitý v potravinách žádnou novinkou, trvaly evropské předpisy o potravinářských aditivech na opětovném posouzení jeho bezpečnosti. Tím totiž musí projít všechna éčka používaná před rokem 2009, kdy začala platit současná legislativa.
Opakované posouzení zdravotní nezávadnosti oxidu titaničitého v roce 2016 Evropským úřadem pro bezpečnost potravin oxid titaničitý za povolených podmínek neoznačil za zdravotní riziko. „Nicméně vědci v posudku upozornili, že k jasným závěrům je třeba doplnit další toxikologické zkoušky a také přesně definovat, z jak velkých částic se oxid titaničitý skládá,“ popsala první pochybnosti o nezávadnosti oxidu titaničitého šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.
Právě velikost částic titanového pigmentu se ukázala jako problém. Oxid titaničitý se z těla kompletně nevyloučí, ale ve velmi malém množství se může vstřebat do organismu. Evropské úřady omezily podíl nanomateriálu ve složení barviva E 171. Dodatečné vědecké posouzení v roce 2021 však nevyloučilo zdravotní rizika a přineslo zásadní závěr - barvivo E 171 již nelze považovat za bezpečné potravinářské aditivum.
„Důvodem byly především možné genotoxické účinky nanočástic oxidu titaničitého. Několik experimentálních studií totiž potvrdilo jeho účast na změnách DNA v různých typech buněk, což by mohlo vést k vývojovým poruchám plodů, případně k rozvoji nádorových onemocnění,“ uvedla Hoffmannová.
Evropské komise dne 14. ledna vydala nařízení, kterým se od 7. února letošního roku potravinářské aditivum E 171 zakazuje. Po dobu šesti měsíců však ještě platí přechodné období, ve kterém bude možné vyrábět potraviny podle starých pravidel. S oxidem titaničitým se však spotřebitelé budou potkávat i nadále, používá se totiž i při výrobě léčiv. Evropská léková agentura EMA zatím tuto látku nezakázala, jelikož farmaceuti za ni zatím nemají plnohodnotnou náhradu.
foto: Pixabay